TOP 10: Najväčšie lyžiarske strediská v Rakúsku 2022-2023

Newsroom Lyžiarske naj TOP 10: Najväčšie lyžiarske strediská v Rakúsku 2022-2023

Aktualizovaný prehľad s vývojom cien skipasov. Pozrite si, koľko zaplatíte za 6-dňové skipasy v najväčších rakúskych lyžiarskych strediskách. V našom aktuálnom rebríčku sa dozviete aj veľa ďalších faktov a zaujímavostí.
OnTheSnow

Ktoré rakúske lyžiarske strediská sú aktuálne najväčšie?

Rebríček najväčších lyžiarskych stredísk v Rakúsku pre vás pripravujeme už niekoľko sezón. Minulý rok prišlo k zmenám, ktoré možno prekvapia. A z rebríčka najväčších stredísk sme definitívne vyradili Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau – vypomstila sa im zmena spôsobu merania dĺžky zjazdoviek. Kým prv uvádzali športovú dĺžku tratí (teda dĺžku, ktorú aj s oblúčikmi absolvuje bežný lyžiar), pred pár rokmi prešli kvôli lepšej transparentnosti na dĺžku reálnu, ktorá zodpovedá jazde lyžiara, spúšťajúceho sa po zjazdovke šusom. A tak bolo odrazu zo 145 kilometrov iba 109.

Všetky hodnoty v našom rebríčku vychádzajú z údajov poskytnutých samotnými lyžiarskymi strediskami a je teda dosť dobre možné, že niektoré strediská stále merajú zjazdovky ich športovou dĺžkou.

 

Aký vplyv na náš rebríček má nový rakúsky skipas?

Ako už bolo povedané, poradie na špici rebríčka sa od prepojenia vorarlberských areálov do Ski Arlberg (St. Anton, St. Christoph, Stuben, Lech, Oberlech, Zürs, Warth, Schröcken, Lechtal a Sonnenkopf) nezmenilo. Napriek tomu tento rok k jednej významnej zmene dochádza, a to v strediskách v okolí Zell am See a Kaprunu.

Nejde len o impozantný projekt vybudovania nových lanoviek, vďaka ktorým sa od zimy 19/20 prepojila údolná časť Kaprunu s rodinným Maiskoglom a ľadovcovým Kitzsteinhornom. Ide predovšetkým o skipas zvaný Alpin Card. Držiteľ Alpin Card môže lyžovať na 408 kilometroch zjazdoviek a prepravovať sa na 121 lanovkách a vlekoch v strediskách Schmitten, Maiskogel, Kitzsteinhorn, Saalbach, Hinterglemm, Leogang a Fieberbrunn. Tých 408 kilometrov zjazdoviek by jednoznačne tromflo aj ponuku Ski Arlberg, má to však háčik – hoci Alpin Card spája tri veľké lyžiarske oblasti, tieto nie sú navzájom fyzicky prepojené lanovkami. A preto toto nové spojenie nateraz do rebríčka najväčších stredísk nepatrí. Možno raz, v budúcnosti, ak sa dobudujú ďalšie spojovacie lanovky.

 

Naozaj sú skipasy drahšie?

V našom rebríčku sa tak ako každý rok dozviete okrem základných údajov o lyžiarskom stredisku aj to, koľko eur si treba pripraviť na 6-denný skipas pre dospelého v hlavnej lyžiarskej sezóne a o koľko stúpla jeho cena oproti minuloročnej zime.

Ceny šesťdenných skipasov v týchto najväčších rakúskych skiareáloch sa zdvihly medziročne v priemere o 9,70 EUR, čo je viac menej každoročný štandard – čiže extrémne zdražovanie kvôli korone sa nekoná.

Napriek tomu sú však medzi jednotlivými strediskami patrné rozdiely vo zvyšovaní cien – zatiaľ čo v niektorých si za 6-denné skipasy túto zimu priplatíte 13 eur a viac, inde cena stúpla len o 6 eur.

 

10 najväčších rakúskych lyžiarskych stredísk

Ste zvedaví? Nech sa páči, smelo do toho, treba len kliknúť na ikonku obsahu napravo alebo na konkrétne stredisko v zozname nižšie, a dozviete sa podrobnosti a užitočné tipy o každom z najväčších rakúskych stredísk.

 

1 – Ski Arlberg |St. Anton – Lech Zürs – Warth-Schröcken|

Pred troma rokmi sa splnil sen tisícom lyžiarov, ktorí navštívili prestížne strediska St. Anton, Lech/Zürs a Warth-Schröcken. Vďaka spojovacej lanovke Flexenbahn na vorarlberskej strane Arlbergu, medzi Zürs a Stuben/Rauza, a ďalším lanovkám Trittkopfbahn I a II a Albonabahn II sa okruh medzi všetkými strediskami uzavrel a vznikol najväčší rakúsky lyžiarsky areál Ski Arlberg.

Nech sa v rámci Ski Arlberg rozhodnete zamieriť kamkoľvek, dostanete sa tam rýchlo, ľahko a pohodlne na lyžiach – celých 305 kilometrov zjazdových tratí v strediskách St. Anton a St. Christoph, Stuben, Zürs, Lech, Oberlech aj Schröcken a Warth obsluhovaných 88 prepravnými zariadeniami vrátane pýchy rezortu, lanovky Flexenbahn, je vám k dispozícii.

Jednou z najväčších atrakcií je pomerne nová okružná trasa „Run of Fame„, teda „Trať slávy“, dlhá 65 kilometrov. Lyžiari po jej prekonaní majú v nohách takmer neuveriteľné prevýšenie 18.000 výškových metrov. Lyžiarsky okruh vedie cez celý Arlberg a prechádza všetkými lyžiarskymi strediskami Ski Arlberg: Od Warth s novou kabínovou lanovkou Dorfbahn na severe cez Lech Zürs až po St. Anton/Rendl na juhu. K obľúbeným okruhom patrí aj kratší (relatívny pojem, pozn. redakcie) „Weiß Ring“ (Biely okruh) – kto urazí takmer 22 kilometrov lyžiarskeho okruhu po svahoch okolo údolia, prekoná zároveň dovedna 5500 metrov prevýšenia.

Lyžiarske stredisko Ski Arlberg sa radí k najluxusnejším v Alpách – a oplatí sa mať pri návšteve poriadne plnú peňaženku.

Dĺžka zjazdoviek: 303 km – mapa zjazdoviek

Cena skipasu: 6-denný skipas v hlavnej sezóne, platný vo všetkých strediskách Ski Arlberg vrátane St. Anton, St Christoph, Stuben, Sonnenkopf/Klösterle, Lech Zürs a Warth-SchröckenSt. Anton, St Christoph, Stuben, Sonnenkopf/Klösterle – 326 EUR. Oproti minulej sezóne skipas podražil o 13 EUR, tak ako aj pred rokom. Tempo zdražovania si teda držia v Arlbergu rovnaké.

Typ lyžiara: rodiny a freerideri

Kde sa ubytovať: Pozrite si možnosti ubytovania v St. Antone, ktoré ponúka Tripadvisor na vami zadané obdobie

Zaujímavosti:

  • 84 % zjazdoviek je ľahkých a stredne náročných, čo robí stredisko ideálnym pre dovolenku rodín s deťmi
  • Freeriderov láka 200 kilometrov možností vo voľných terénoch pre jazdu v prašane
  • Skúsení lyžiari ocenia nielen početné lyžiarske chodníky pre ski-tour, ale tiež možnosť heli-skiingu, ktorá je v Lech Zürs dostupná ako v jednom z mála alpských stredísk. Helikoptéra dopraví lyžiarov na jeden z dvoch vrcholov – Mehlsack alebo Schneetal, odkiaľ sa môžete vydať do údolia po nepoškvrnených terénoch  (cena za 1 let pre max 4 osoby sa pohybuje od 370 do 430 EUR).

Fakty:

  • Deti do 8 rokov v sprievode dospelej osoby lyžujú v celej lyžiarskej oblasti zadarmo.
  • Priaznivci freestylu si prídu na svoje v dvoch snowparkoch a na dvoch funslopes (v St. Anton, na Galzig, v Lech a vo Warth)
  • Začiatočníkov a deti zasvätí do tajomstva báječných zážitkov na lyžiach v mnohých vyhlásených lyžiarskych školách, najať si však môžete aj súkromného lektora.
  • V Lech-Zürs majú špeciálne pre deti niekoľko detských klubov, v dvoch z nich sa postarajú o deti už od 2 rokov veku, vo všetkých potom o deti troj-až päťročné.

Info: www.skiarlberg.at/

logo OnTheSnow

2 – Wilder Kaiser – Brixental

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental sa dlhé roky držalo na čele rebríčka najväčších rakúskych lyžiarskych areálov, až do úplného prepojenia stredísk v rámci Ski Arlberg. Ako vidno, počet kilometrov zjazdoviek v našich pomeroch nepredstaviteľný, teda presnejšie 288 kilometrov tratí už na prvenstvo jednoducho nestačí.

SkiWelt sa skladá zo vzájomne vlekmi a zjazdovkami prepojených stredísk Brixen im Thale, Ellmau, Going, Scheffau, Söll, Itter-Kelchsau, Hopfgarten, Westendorf, Angath, Angerberg, Kirchbichl Mariastein a Wörgl. Takmer tri stovky kilometrov zjazdoviek, 90 moderných vlekov a lanoviek a k tomu masívne invetície v rádoch desiatok miliónov eur do 4 nových lanoviek, ďalej 3 funparky a 3 sánkarske dráhy, atraktívna dedinka AlpenIglu-dorf a pestrý výber viac ako 80 útulných chát sa slnečnými terasami – to všetko zaručuje tie najlepšie zimné radovánky! Od pokojnej rodinnej lyžovačky až po jazdu v bubnoch plnú emócií a adrenalínu!

Dĺžka zjazdoviek: 288 km – mapa zjazdoviek

Cena skipasu: 6-denný skipas v hlavnej sezóne – 288 EUR. Cena oproti minulej sezóne stúpla o 13,50 EUR.

Typ lyžiara: lovci kilometrov, snowboardisti, milovníci žúrov

Kde sa ubytovať: Pozrite si možnosti ubytovania vo Wilder Kaiser – Brixentale, ktoré ponúka Tripadvisor na vami zadané obdobie

Zaujímavosti:

  • Druhá najväčšia lyžiarska oblasť v Rakúsku
  • Viac ako polovica (54%) modrých zjazdoviek, iba 6% čiernych: milovníci carvingu sa na širokých zjazdovkách potešia
  • Ideálne stredisko pre snowboardistov: žiadne nepríjemné náhorne plošiny, len veľa snehu a snowparky

Fakty o SkiWelte Wilder Kaiser – Brixental:

  • 90 lanoviek a vlekov
  • 81 horských chát a apres ski barov
  • Ľadová dedinka ALPENIGLU DORF s hotelom, reštikou, barom a kaplnkou – všetko z ľadu!
  • 4 snowparky, trasy s možnosťou obstarania videozáznamu, chill out zóny s bezplatným Wi-Fi
  • 22 profi lyžiarskych škôl
  • 3 osvetlené sánkarské dráhy (otvorené až do 2:00 v noci)
  • 10 km zjazdoviek pre nočnú jazdu – najväčšia nočná lyžiarska oblasť v Rakúsku
  • Vyše 196 km bežeckých stôp s úžasnou 2,2 km dlhou vysokohorskou stopou v Brixene

Info: www.skiwelt.at

logo OnTheSnow

3 – Saalbach Hinterglemm Leogang

Lyžiarsky areál s dlhočizným názvom Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn ponúka 270 km perfektne upravených zjazdoviek, prevažne určených pre menej skúsených lyžiarov. Viac ako 90% trás je označených modrou alebo červenou farbou a na úplných začiatočníkov tu čaká 9 lyžiarskych škôl a okolo 250 inštruktorov – Skicircus je priam ideálny pre tých, ktorí si chcú zlepšiť svoje lyžiarske zručnosti a samozrejme tiež pre rodiny s deťmi.

Dĺžka zjazdoviek: 270 km – mapa zjazdoviek

Cena skipasu: 6-denný skipas v hlavnej sezóne – 302 EUR (o 10 EUR viac ako v minulej sezóne)

Typ lyžiara: milovníci nočnej jazdy, ozajstní dovolenkári, filmové hviezdy

Kde sa ubytovať: Pozrite si možnosti ubytovania v Saalbachu, ktoré ponúka Tripadvisor na vami zadané obdobie

Zaujímavosti:

  • Veľa hotelov sa nachádza priamo na zjazdovke, na svahy teda môžete z hotela rovno na lyžiach
  • Zjazdovky s možnosťou obstarania videozáznamu
  • 54 % modrých zjazdoviek a len 7 % čiernych
  • Viac ako 60 útulných horských chát ponúkajúcich regionálne špeciality
  • Široká škála aktivít pre rodiny s deťmi
  • Osvetlené sánkarské dráhy

Fakty o Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn:

  • 70 lanoviek a vlekov, z toho 28 gondol a kabínových lanoviek
  • 10-miestna gondola 12ER KOGEL nahradila starú Zwölferkogelbahn v areáli Hinterglemm
  • 4 snowparky pre vyznávačov freestylu a zábavne parky pre rodiny s deťmi
  • Klzisko, sánkarské dráhy, výlety na snežniciach, jazdy na snehových skútroch a ratrakoch, lukostreľba
  • Rozľahlé terény pre lyžovanie v hlbokom snehu

Info: www.saalbach.com

logo OnTheSnow

4 –Silvretta Arena | Ischgl – Samnaun |

Silvretta Arena s jej dvoma vychýrenými strediskami, rakúskym Ischglom a švajčiarskym Samnaunom zaostáva v počte kilometrov za lídrom tabuľky o viac ako 60 kilometrov. No aj tak poonúka pekných 239 kilometrov zjazdoviek a všetko to, čo ju robí tak obľúbenou najmä u mladých a aktívnych lyžiarov: Zimné športy, koncerty a podujatia s účasťou svetových hviezd: Ischgl je lyžiarske stredisko pre mladých (a tých, ktorí sú mladí duchom).

Lyžiarske rezorty na oboch stranách rakúsko-švajčiarskej hranice ponúkajú zábavu bez obmedzenia: široké, perfektne upravené svahy, obrovský priestor pre freeride, legendárny après ski. 90% zjazdoviek sa nachádza v nadmorskej výške nad 2000 m.n.m., čo zaručuje sneh po celú sezónu. Kto má rád párty a náročné svahy, v Ischgli bude zaručene šťastný.

Dĺžka zjazdoviek: 239 km – mapa zjazdoviek

Cena skipasu: 6-denný Silvretta Skipass v hlavnej sezóne – 323 EUR (skipas platný v Ischgl / Samnaun, Galtür, Kappl a See zdražil oproti vlaňajšku o 6,50 €)

Typ lyžiara: milovníci podujatí a festivalov, zruční a športoví lyžiari

Kde sa ubytovať: Pozrite si možnosti ubytovania v Ischgli, ktoré ponúka Tripadvisor na vami zadané obdobie

Zaujímavosti:

  • Len 16% lyžiarskych terénov tvoria modré zjazdovky, 65% červené a takmer 19% čierne
  • Najšialenejšie apres ski v Alpách
  • Medzinárodne hudobné hviezdy na koncertoch Top of the Mountains
  • Rozsiahly freeride terén a zaručený sneh (najvyšší bod 2872 m)
  • Viac ako 90% zjazdoviek leží v nadmorskej výške nad 2000 metrov

Fakty o Ischgl/Samnaun:

  • Najznámejšie lyžiarske stredisko v Alpách
  • 45 moderných lanoviek a vlekov
  • 2 snowparky a viacero zábavných parkov
  • Najdlhšia zjazdovka meria 11 km (a volá sa „11“)
  • Najnáročnejšia trasa má v najexponovanejšom mieste 70% sklon
  • Kluby a animačné programy pre deti
  • 15 útulných horských chát pre fajnšmekrov a gastro komplexy priamo na zjazdovkách

Info: www.ischgl.com

logo OnTheSnow

5 – Serfaus–Fiss–Ladis

Tri historické dediny tvoria lyžiarsku oblasť Serfaus-Fiss-Ladis, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 1200-1400 m na náhornej plošine vypínajúcej sa nad údolím rieky Inn. Najvyšší bod lyžiarskeho areálu dosahuje 2820 m, tunajší návštevníci teda majú vždy plnú záruku snehu. Nezvyčajná je jedinečná poloha strediska, ako aj celá jeho dovolenková ponuka, rovnako aj ich vlastné metro „Dorfbahn“. Stredisko priťahuje najmä rodiny s deťmi, a – vďaka širokej ponuke nočného lyžovania – party mladých, ktorí milujú párty. 214 km zjazdoviek, snowparky a prenájom alternatívneho zimného výstroja ako je snowbike, skifox, airboard či skútre dodávajú pobytu v Serfaus-Fiss-Ladis šmrnc zábavy na najvyššej úrovni.

Dĺžka zjazdoviek: 214 km – mapa zjazdoviek

Cena skipasu: 6-denný skipas v hlavnej sezóne – 308 EUR (drahší o 7,50 eur oproti minulej sezóne)

Typ lyžiara: rodiny, partie mladých, milovníci nočného života

Kde sa ubytovať: Pozrite si možnosti ubytovania v Serfaus-Fiss-Ladis, ktoré ponúka Tripadvisor na vami zadané obdobie

Zaujímavosti:

  • Jediné metro v Alpách
  • “Plážové“ koše a hamaki (hojdacie siete) v tesnej blízkosti zjazdoviek
  • Nočné lyžovanie až do 23:00 hod

Fakty o Serfaus-Fiss-Ladis:

  • Z dovedna 98 zjazdoviek je 21 určených pre začiatočníkov a 49 tratí je stredne náročných (červených)
  • 30 km upravovaných tratí pre bežecké lyžovanie, z nich vyše 8 km tvoria vysokohorské bežecké stopy
  • 8 snowparkov pre milovníkov freestylu
  • Lyžiarov po lyžiarskych terénoch dopravuje 68 dopravných zariadení, z toho 12 gondol a kabínových lanoviek
  • Dve detské zóny s lyžiarskymi školami

Info: www.serfaus-Fiss-ladis.at

logo OnTheSnow

6 – Kitzbühel

Kitzbühel je legendárne stredisko zimných športov, ktoré začalo písať svoju históriu na úpätí Hahnekammu už v roku 1893. Tento rok tak Kitzbühel oslávilo 128. výročie od svojho vzniku. Rovnako vychýrená je aj miestna zjazdovka Streif, považovaná za jednu z najťažších a najnebezpečnejších na svete. Stredisko, mimochodom veľmi vyhľadávané celebritami ponúka sieť 57 lanoviek a vlekov. Na lyžiarov tu čaká viac ako 90 upravovaných zjazdoviek s celkovou dĺžkou 188 km a 46 km značených trás pre freeridovú jazdu v prašane. Milovníkov bežeckého lyžovania poteší 60 km upravovaných bežeckých stôp pre klasiku aj korčuľovanie.

Dĺžka zjazdoviek: 188 km – mapa zjazdoviek

Cena skipasu: 6-denný skipas v hlavnej sezóne – 305 EUR (medziročné zdraženie o 8 EUR).

Typ lyžiara: celebrity a prominenti, VIP hostia, fanúšikovia podujatí a festivalov, perfekcionisti

Kde sa ubytovať: Pozrite si možnosti ubytovania v Kitzbüheli, ktoré ponúka Tripadvisor na vami zadané obdobie

Zaujímavosti:

  • Detské a výučbové vleky v údolnej časti strediska sú bezplatné
  • Spoločenská smotánka sa tu každý rok stretáva počas pretekov Svetového pohára
  • Jedna z najnebezpečnejších zjazdoviek na svete, s maximálnym sklonom 85% v mieste zvanom „Pasca na myši“ (Mausefalle)
  • Množstvo après ski klubov a gurmánskych reštaurácií
  • Rozľahlé off-piste terény pre fanúšikov freeridu – 200 km2

Fakty:

  • 86% zjazdoviek v stredisku je ľahkých a stredne náročných, zvyšných 14% tvorí 17 čiernych najťažších zjazdoviek v celkovej dĺžke 20 km
  • 57 lanoviek a vlekov
  • 4 km zjazdoviek je osvetlených pre večerné lyžovanie a 70% lyžiarskych terénov je v prípade potreby pokrytých technickým zasnežovaním.
  • 15 profi lyžiarskych škôl
  • 60 horských chát ponúkajúcich zábavu aj občerstvenie

Info: www.kitzbuehel.com

logo OnTheSnow

7 – Zillertal Arena

Zillertal je pre Slovákov jedným z najobľúbenejších rakúskych lyžiarskych stredísk. A nečudo: 147 kilometrov zjazdoviek, 4 rôzne lyžiarske a snowboardové školy, množstvo horských chát, ktoré ponúkajú krajové špeciality a útulnú atmosféru. Prvotriedny je Action-Park Kreuzwiese v Zell am Ziller. Snowboardisti tu môžu pristávať na veľkom nafukovacom vankúši. Zábavu nelyžiarskeho formátu ponúka 7 km dlhá sánkarská dráha (osvetlená a otvorená do 1:00 v noci).

Dĺžka zjazdoviek: 147 km – mapa zjazdoviek

Cena skipasu: 6-denný skipas platný vo všetkých strediskách Zillertal Arena + na Hintertuxe –287 EUR, oproti vlaňajšku drahší o 10 EUR

Typ lyžiara: začiatočník, snowboardista, milovník sánkovania

Kde sa ubytovať: Pozrite si možnosti ubytovania v Zillertal Arene, ktoré ponúka Tripadvisor na vami zadané obdobie

Zaujímavosti:

  • Lyžiarske a snowboardové kurzy pre deti aj dospelých, lyžiarska škôlka pre deti
  • Action-Park s množstvom atrakcií pre snowboardistov
  • 31 útulných horských chát a sánkarská dráha otvorená až do neskorých nočných hodín

Fakty o Zillertal Arene:

  • 52 lanoviek a vlekov
  • 200 km upravovaných bežeckých stôp
  • Bezplatný skibus vo všetkých strediskách Zillertal Areny
  • Najväčšia lyžiarska oblasť v údolí Zillertal
  • Ideálna najmä pre rodiny s deťmi

Info: www.zillertalarena.com

logo OnTheSnow

8 – Sölden

Jedna z vecí, ktorých je v Söldene vždy dostatok, je sneh. Z desiatich najväčších lyžiarskych stredísk v Rakúsku ponúka práve Sölden najvyššie vrcholy (až 3340 m). Početné snežné delá zaručujú, že aj popoludňajšie zjazdy do údolia sú veľkým potešením. Sneh však zrejme o pár rokov už nebude tým najväčším lákadlom, za ktorým do Ötztalskeho údolia prídu tisícky turistov. Viac sa dozviete nižšie, v časti Zaujímavosti. Pokiaľ ide o apres ski, párty a zábava tu trvajú až do rána. Aj keď ide o veľmi rozľahlý skiareál s mnohými naj, jeho 144 kilometrov zjazdoviek stačí v sezóne 2021/22 len na 8. miesto.

Dĺžka zjazdoviek: 144 km – mapa zjazdoviek

Cena skipasu: 6-denný OTZTAL SUPER SKIPASS po novom pri online nákupe s dynamickou cenou – v exponovaných týždňoch vystúpa na 297 EUR, čo je o 9 eur viac ako minulý rok.

Typ lyžiara: Fanúšik apres ski a technológií

Kde sa ubytovať: Pozrite si možnosti ubytovania v Söldene, ktoré ponúka Tripadvisor na vami zadané obdobie

Zaujímavosti:

  • 007 Elements: Spektakulárna výstava v nadmorskej výške 3048 metrov, ktorá vás dostane do dobrodružného sveta Jamesa Bonda (posledné Bondove osudy vo filme Spectre sa sčasti odohrávali práve tu, v Söldene)
  • Elon Musk vraj plánuje prepojenie Söldenu s Pitztalom prostredníctvom prevratnej technológickej novinky Hyperloop. Bez bližších detailov to uvádza samotné lyžiarske stredisko na svojich stránkach.
  • Záruka snehu od októbra do mája, vysoká nadmorská výška do 3340 m
  • Divoké après ski podujatia a koncerty v klubu „Fire and Ice“ do 03:00 ráno
  • Veľká jarná Hannibal-Show na ľadovci Rettenbach
  • Celková prepravná kapacita moderných lanoviek a velkov dosahuje 65.500 osôb/hod.

Fakty o Söldene:

  • 31 lanoviek a vlekov vrátane novinky minulej zimy: Kabínkové lanovky Rotkogelbahn z Hochsöldenu
  • cca 80 % ľahkých a stredne náročných zjazdoviek
  • 30 km náročných čiernych zjazdoviek a 70 kilometrov variant pre jazdu v hlbokom snehu
  • Zjazdovka Svetového pohára na ľadovci Rettenbach, trať s meraním rýchlosti, trať s videozáznamom zjazdu
  • 33 útulných horských chát s regionálnymi špecialitami
  • Najdlhšia zjazdovka meria 15 kilometrov

Infowww.soelden.com

logo OnTheSnow

9 – Mayrhofen

Mayrhofenu slogan Action & Fun perfektne pristane! Preto nadšení fanúšikovia zábavného après ski budú túto zimu možno trocha sklamaní, keďže neviazaná zábava bude zrejme dosť limitovaná opatreniami proti korone. Aj keď je pravda, že Mayrhofen je na našom zozname najväčších lyžiarskych stredísk v Rakúsku len obyčajná deviatka, no pokiaľ ide o výškový rozdiel (620 – 2.500 m), s prehľadom poráža aj mnohých svojich väčších konkurentov.

Lyžiarov priťahuje široká škála zjazdoviek s celkovou dĺžkou 142 km, od modrej až po čiernu ako decht, slávnu zjazdovku budiacu rešpekt, Harakiri. Svah so sklonom 78% je najstrmšou zjazdovkou v Rakúsku. Kto sa rád chváli svojimi lyžiarskymi úspechmi, určite si nezabudne v miestnych obchodoch zaobstarať tričko s nápisom „I survived Harakiri”.

Dĺžka zjazdoviek:  142 km –  mapa zjazdoviek

Cena skipasu:  6-dňový skipas platný takisto vo všetkých strediskách Zillertal Arena + na Hintertuxe – 287 EUR (vlani bola cenna nižšia o 10 EUR)

Typ lyžiara: milovník apres ski, fanúšik adrenalínu

Kde sa ubytovať: Pozrite si možnosti ubytovania v Mayrhofene, ktoré ponúka Tripadvisor na vami zadané obdobie

Zaujímavosti o Mayrhofene:

  • Rakúska najstrmšia zjazdovka a 10 kilometrová lyžiarska cesta sú magnetom pre lyžiarskych šialencov a freeriderov všetkých úrovní a typov
  • Vans Penken Park v Mayrhofenu je jeden z najrozmanitejších funparkov v Alpách, je určený pre snowboardistov aj freeriderov
  • Aprés Ski klub Brück’n-Stadl Mayrhofen má otvorené až do 2:00 v noci. v tomto bare sa dejú zázraky – načapovanie štyroch pív trvá len 11 sekúnd!

Fakty o Mayrhofene:

  • Nadmorská výška strediska: 620 m – 2500 m (výškový rozdiel 1880 m)
  • Moderné expresné lanovky s bublinami a vyhrievanými sedačkami
  • Ponuka pre ranných nedočkavcov: Fresh track – v niektorých dňoch sa vleky (nie všetky pochopiteľne) spúšťajú už o 7.00 ráno.
  • Festival „Snowbombing“ – 4.-9.04.2022 (viac o cenách vstupného a výhodných balíčkoch tu)

Info: www.mayrhofen.at

logo OnTheSnow

10 – Silvretta Montafon

Spojením menších areálov Nova a Hochjoch vzniklo najväčšie lyžiarske stredisko v údolí Montafon vo Vorarlbersku s názvom Silvretta Montafon. Lyžiarom ponúka jedinečné zážitky na 140 kilometroch skvele upravených zjazdoviek na dvoch lyžiarskych horách – Nova a Hochjoch. Zjazdovky všetkých typov obtiažnosti s prevahou namiernejších a stredne náročných tratí sa ťahajú po východnom a západnom úbočí obidvoch hôr. Lokality Nova a Hochjoch prepája moderná panoramatická 10-miestna kabínková lanovka, dovedna obsluhuje zjazdovky v rezorte na 35 lanoviek a vlekov. Hlavné lanovky patria k tomu najmodernejšiemu, čo môžete na horách vidieť.

Dĺžka zjazdoviek:  140 km – Mapa zjazdoviek

Cena skipasu:  6-denný skipas v hlavnej sezóne sa môže v najexponovanejších dňoch vyšplhať až na 285 EUR – v stredisku spustili predaj dynamických skipasov, podobne ako ich poznáme zo slovenských tatranských stredísk.

Typ lyžiara: rodiny s deťmi, začiatočníci, fandovia lyžovania vo voľných terénoch mimo zjazdovky a milovníci freestylu

Kde sa ubytovať: Pozrite si možnosti ubytovania v Silvretta Montafon, ktoré ponúka Tripadvisor na vami zadané obdobie

Zaujímavosti:

  • Ranné freshtracky s bohatými horskými raňajkami sú počas sezóny organizované tri razy do týždňa
  • Freride hotspot – 70 rôznych freeridových trás pre milovníkov lyžovania v hlbokom prašane
  • Chuťovka pre zdatných lyžiarov: 7 Black Scorpions – sedem najstrmších zjazdoviek so sklonom až 81 %
  • Deväť vynikajúcich horských reštaurácií a množstvo ďalších gastro príležitostí priamo na svahoch

Fakty o Silvretta Montafon:

  • Nadmorská výška strediska: 700 – 2430 m (prevýšenie 1730 m)
  • Viac ako 50% zjazdoviek v nadmorskej výške nad 2000 metrov
  • Dve pretekárske trate pre súťaživých lyžiarov: Spatla a Platina
  • Vyhľadávaný Snowpark Montafon, dlhý cez 1 kilometer s viac ako 40 prekážkami

Info: www.silvetta-montafon.at/

 

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.