Najdlhšie slovenské zjazdovky 2023

Newsroom Lyžiarske naj Najdlhšie slovenské zjazdovky 2023

Chcete sa viac lyžovať, ako stať v rade pri vlekoch? Potom hľadáte čo najdlhšie zjazdovky. My sme pre vás pripravili rebríček desiatich najdlhších slovenských zjazdoviek z desiatich rôznych slovenských lyžiarskych stredísk. 

OnTheSnow

Merania boli uskutočnené na mapách Google Earth pomocou nástroja „pravítko“. Výsledky meraní zodpovedajú skutočnej šikmej dĺžke zjazdoviek, teda nie len ich pôdorysu. Jedná sa o presné merania iba s malou odchýlkou. Dĺžku zjazdoviek sme zaokrúhlili na stovky metrov.

Trasy zjazdoviek sme vyberali z bodu, kde sa nachádza vrcholová stanica najvyššie položenej lanovky (vleku) po bod, kde sa nachádza údolná stanica najnižšie položenej lanovky (vleku). Meranie bolo robené po najkratšej spojnici týchto bodov, po existujúcich zjazdovkách riadne vyznačených v mapách stredísk.

Pri zjazdovkách udávame aj ich priemerný sklon, tento vyjadrujeme cez percentá (nepriama metóda – delíme výškový rozdiel dĺžkou zjazdovky a zistíme, koľko percent tvorí výškový rozdiel z dĺžky zjazdovky).

 

TOP 10 najdlhších slovenských zjazdoviek

 

1. Tatranská Lomnica: Lomnické sedlo > Tatranská Lomnica


» dĺžka: 5500 m

» výškový rozdiel: 1300 m

» priemerný sklon: 24 %

Najdlhšia zjazdovka na Slovensku je zároveň aj najvyššie položenou a ponúka najväčšie prevýšenie v Tatrách vôbec. Začiatok zjazdovky je vo výške 2190 m. n. m. pri vrcholovej stanici sedačkovej lanovky do Lomnického sedla. Prvých 700 metrov zjazdovky je náročných na sklon. Následne zjazdovka zodpovedá červenej farbe, kľukatí sa okolo Skalnatého plesa, pokračuje prudšou pasážou Generál a prechádza širokými odlesnenými svahmi na Čučoriedkach. Dojazd zjazdovky zo Štartu do Lomnice zvládnu aj technicky málo zdatní lyžiari a snowboardisti.

Technické zasnežovanie zjazdovky je vybudované na úseku zo Skalnatého plesa do Tatranskej Lomnici.

Na vrchol sa vyveziete sústavou troch lanoviek: rýchlou 6-sedačkou Tatranská Lomnica – Štart, 15-kabínkovou lanovkou Štart – Skalnaté pleso a 2-sedačkou Skalnaté pleso – Lomnické sedlo.

Najdlhšie slovenské zjazdovky

 

2. Jasná Nízke Tatry: Chopok > Lúčky


» dĺžka: 5100 m

» výškový rozdiel: 1060 m

» priemerný sklon: 21%

Druhá najdlhšia zjazdovka na Slovensku vedie spod vrcholu Chopok cez Konský Grúň, Peknú Vyhliadku a Rovnú hoľu na Lúčky. Zjazdovka štartuje v nadmorskej výške 2003 metrov a končí 943 metrov nad morom. V celej dĺžke je technicky zasnežovaná.

Na vrchol sa vyveziete sústavou troch lanoviek: rýchlou 6-sedačkou Lúčky – Vyhliadka, rýchlou 6-sedačkou Záhradky – Priehyba a funitelom Priehyba – Chopok.

Najdlhšie slovenské zjazdovky

 

3. Ružomberok – Malinô Brdo: Malinô Brdo > Hrabovo


» dĺžka: 3800 m

» výškový rozdiel: 660 m

» priemerný sklon: 17 %

Vrchol zjazdovky sa nachádza v nadmorskej výške 1209 metrov a ponúka zaujímavé výhľady na Liptovskú kotlinu a okolité horstvá. Zjazdovka poteší vyznávačov carvingu vďaka svojej mimoriadnej šírke hlavne v hornej časti. V celej dĺžke je technicky zasnežovaná.

Na vrchol sa vyveziete 8-kabínkovou lanovkou a 4-sedačkovou lanovkou.

 

4. Kubínska hoľa: Minčol > záchytné parkovisko


» dĺžka: 2700 m

» výškový rozdiel: 640 m

» priemerný sklon: 24 %

Najdlhšia zjazdovka na Orave je v stredisku Kubínska hoľa. V celej dĺžke je technicky zasnežovaná.

Na vrchol sa vyveziete 4-sedačkovou lanovkou a lyžiarskym vlekom.

Najdlhšie slovenské zjazdovky

 

5. Veľká Rača: Marguška (vrcholová stanica 4-sedačky) > Laliky parkovisko


» dĺžka: 2460 m

» výškový rozdiel: 310 m

» priemerný sklon: 13 %

Najdlhšia kysucká zjazdovka je na Veľkej Rači. Je technicky zasnežovaná a na jej vrchol sa vyveziete 4-sedačkovou lanovkou Dedovka a 4-sedačkovou lanovkou Marguška. V hornej časti ide o červenú, stredne náročnú trať, ktorá pri dolnej stanici lanovky Marguška prechádza do miernejšieho sklonu konektoru, ktorým sa dostanete do dolnej časti lokality Laliky.

 

6. Štrbské Pleso: Solisko > Štrbské pleso


» dĺžka: 2350 m

» výškový rozdiel: 460 m

» priemerný sklon: 20 %

Zjazdovka vedie zo Soliska cez Esíčko do osady Štrbské Pleso. V celej dĺžke je technicky zasnežovaná.

Na vrchol sa vyveziete rýchlou 4-sedačkovou lanovkou.

 

7. PARK SNOW Donovaly: Nová hoľa (vrcholová stanica Telemixu > Fun Arena Donovaly


» dĺžka: 2200 m

» výškový rozdiel: 447 m

» priemerný sklon: 20 %

Ide o červenú, stredne ťažkú zjazdovku Nová hoľa 2. Trať začína pod vrcholom Nová hoľa v nadmorskej výške 1361 metrov pri hornej stanici Telemixu. Trať je v celej dĺžke zasnežovaná a končí sa pri údolnej stanici Telemixu pri Fun Arene Donovaly.

Na vrchol sa vyveziete kombinovanou sedačkovou/kabínkovou lanovkou Telemix.

 

8. Starý Smokovec: Hrebienok > Starý Smokovec


» dĺžka: 2100 m

» výškový rozdiel: 247 m

» priemerný sklon: 12 %

Modrá nenáročná zjazdovka vedie pri pozemnej lanovke na Hrebienok. Nie je technicky zasnežovaná a preto je otvorená len v prípade dostatku prírodného snehu.

Najdlhšie slovenské zjazdovky

 

9. Plejsy: horná stanica 2-sedačky > dolná stanica 2-sedačky


» dĺžka: 2000 m

» výškový rozdiel: 410 m

» priemerný sklon: 21 %

Kým v hornej časti ide o veľmi náročnú, čiernu zjazdovku, dojazd zvládnu aj začiatočníci. V celej dĺžke je technicky zasnežovaná. Na vrchol sa vyveziete 2-sedačkovou lanovkou.

 

10. Roháče Spálená: horná stanica 6-sedačky > dolná stanica 6-sedačky


» dĺžka: 2000 m

» výškový rozdiel: 461 m

» priemerný sklon: 23 %

Nová rýchla 6-sedačka na Roháčoch, vybudovaná pred sezónou 2014/15 vás dopraví na vrchol predĺženej zjazdovky, ktorá dosahuje rovných 2000 metrov a je technicky zasnežovaná.

Najdlhšie slovenské zjazdovky

 

 

Zatvorené zjazdovky:

Do rebríčka sme nezaradili 2200 metrov dlhú zjazdovku v stredisku Turecká – Krížna, nakoľko informácie o prevádzke v zimnej sezóne 2018/19 nie sú k dispozícii. Z rebríčku na rok 2021/22 sme vyradili aj Kojšovskú hoľu, ktorá v zime 21/22 nie je v prevádzke. 

Zjazdovka v Starom Smokovci by bola dlhšia o 600 metrov, pokiaľ by fungoval lyžiarsky vlek H130 Hrebienok – Horná lúka. Tento vlek však nepremáva. V tejto lokalite sa v budúcnosti pripravuje výstavba rýchlej sedačkovej lanovky, ktorá však závisí od získania potrebných povolení.

—————————-

Poznámka redakcie: V rámci Jasnej je viacero dlhých zjazdoviek, ktoré by sa mohli umiestniť v rebríčku, okrem Chopok-Krupová (juh) aj napríklad Konský Grúň – Biela Púť na severe a ďalšie. Aplikovali sme ale zásadu jedno stredisko = maximálne jedna zjazdovka, aby sa do rebríčka TOP10 dostalo čo najviac stredísk. Ak chcete vyskúšať všetky zjazdovky na obidvoch stranách Chopka, možno sa vám zíde ubytovanie. Vyhľadajte si ho v katalógu ubytovanie Jasná na portáli MegaUbytovanie.

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.