Kupujeme detské lyže: Ako správne vybrať dĺžku?

Newsroom Ako vyberať výstroj Kupujeme detské lyže: Ako správne vybrať dĺžku?

Deti zvyčajne ešte nie sú skúsení lyžiari. Dĺžka lyží pre deti je teda jedným zo zásadných faktorov, na ktoré sa treba pri nákupu zamerať. Jazda na lyžiach by totiž mala byť pre deti potešením, aby mohli rýchlejšie dosahovať pokrokov. Tu sú tie najdôležitejšie rady, ako vyberať dĺžku detských lyží.

OnTheSnow

Nekupujte dlhé lyže!

Neopakujte chybu, ktorú zvyknú urobiť neskúsení rodičia – nekupujte deťom lyže, ktoré „im poslúžia ešte zopár ročkov“. Jazda na dlhších lyžiach je pre drobcov zvyčajne náročnejšia a najmä veľmi únavná. Pre dieťa je potom ťažšie rozvíjať svoje lyžiarske zručnosti, čo aj dosť kazí pôžitok a zábavu na lyžiarskom kurze. S krátkymi lyžami dosiahnu deti pokrok oveľa jednoduchšie.
Preto naša najlepšia rada znie: Doprajte dieťaťu každý rok lyže odpovedajúcich rozmerov. Časom sa dajú jedny lyže využiť aj na dve sezóny, no to iba vtedy, ak dieťa medzičasom veľmi nepodrástlo, alebo neurobilo významný pokrok v technike jazdy.

 

Prvé detské lyže do podpazušia

Pre deti, ktoré na lyžiach ešte len začínajú, budú ideálne lyže sahajúce im iba do podpazušia, keď sa primerajú. Pokročilejší malí lyžiari už by mali jazdiť na lyžiach, ktoré im sahajú po plecia. A malí pretekári, ktorí už šikovno lyžujú na zjazdovkách si môžu dovoliť lyže dlhé až po nos.

Ako správne vybrať detské lyže

Ako pri nákupe detských lyží ušetriť

Málokto si môže dovoliť rok čo rok investovať stovky eur do nákupu nových lyží pre dieťa. Dá sa to však riešiť aj inak.

Program každoročnej výmeny

Niektoré obchody s lyžiarskym výstrojom ponúkajú špeciálny program každoročnej výmeny detských lyží za väčšie. Napríklad v Intersporte v rámci programu „Rastúce detské lyže“ kúpite nové lyže iba prvý rok, každý ďalší rok potom tieto lyže vymeníte za väčšie takmer zadarmo, teda za mierny poplatok 35 eur.

Nákup lyží v bazáre

Ďalšia možnosť je nákup lyží v bazáre. Na internete nájdete desiatky odkazov na bazáre lyží, zvyčajne ide o kamenné predajne či požičovne lyží a lyžiarskej výstroje, kde sa okrem nových modelov dajú zakúpiť aj použité kúsky s veľkou zľavou. Jeden príklad za všetky: Predajňa a požičovňa TopSki.

Požičanie lyží v požičovni

Tretia možnosť je lyže pre dieťa požičať v požičovni lyží. Toto riešenie je zvlášť atraktívne pre rodiče deti, ktoré strávia na lyžiach iba týždeň či dva z celej sezóny. Požičanie lyží je oveľa lacnejšie ako ich kúpenie, treba však rátať so zálohou, ktorú musíte zložiť pred ich požičaním. Niektoré lyžiarske školy (najmä v Alpách) ponúkajú v cene výučbového kurzu zapožičanie detských lyží grátis alebo za veľmi nízke ceny.

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.