Kupujeme lyžiarske palice: Ako si správne vybrať

Newsroom Ako vyberať výstroj Kupujeme lyžiarske palice: Ako si správne vybrať

Začiatočníci sa zvyknú utešovať tým, že sa s lyžiarskymi palicami môžu pri výuke podopierať či sa v prípade pádu vďaka nim postaviť. Istotne však existujú iné dôvody, prečo sú profesionáli pripravení za palice minúť aj viac ako 200 eur.

OnTheSnow

Dve otázky, ktoré sa lyžiari pýtajú najčastejšie, sú: „Na čo presne slúžia lyžiarske palice?“ a „Ako si v obchode zvoliť dobré palice?“ Pravdou je, že ich praktickosť pri oškrabávaní snehu z lyžiarok alebo vypínaní z viazania je neoceniteľná.

 

Kedy používať palice

Česká škola zjazdového lyžovania, podľa ktorej sa orientuje väčšina slovenských inštruktorov, má jasné pravidlá používania palíc. Pri šmýkaných oblúkoch – napríklad pri základnom paralelnom oblúku, ktorý je alfou a omegou v technike lyžovania širokej lyžiarskej verejnosti – zapichujeme palice v úvode každého oblúka. Pomáhajú nám udržať pravidelný rytmus a stabilitu.

Pri karvingových oblúkoch, kedy zatáčate len preklopením lyže na hranu, palice máme a sú stabilizačným prvkom, ale nezapichujeme ich. Špecifikom je funcarving, teda karvingové oblúky na vnútornej lyži. Tu si palice na svah vôbec nezoberieme.

 

Naozaj potrebujeme palice za 200 EUR?

Palice sú k dispozícii v množstve rôznych tvarov a materiálov, hrubé a ťažké ako i ľahké a tenké. Najlacnejšie v obchodoch nájdete za 20 €, no na iných nájdete cenovky 200 € a vyššie.

Pokiaľ sa učíte lyžovať a zdolávať upravené zjazdovky, postačia vám aj tie najlacnejšie. V predajniach hľadajte robustné palice z hliníka alebo iného kovu. Keď dosiahnete pokročilejšiu úroveň, začnete jazdiť na čiernych zjazdovkách či vo voľnom teréne, je benefitom voľba odľahčených palíc z karbónových vlákien alebo grafitu. Sú ľahšie na manipuláciu a lepšie reagujú na náhle zmeny v kvalite a podobe snehu.

 

Ako si zvoliť správnu veľkosť

Správnu dĺžku palíc je možné zistiť buď výpočtom (telesnú výšku vynásobte číslom 0,7) alebo v praxi skúšaním. Pri skúšaní palice otočte a chyťte sa tyče tesne pod krúžkom. Vaše predlaktie sa musí náchadzať v rovnobežnej úrovni so zemou.

Pokiaľ máte príliš krátke palice, budete sa počas lyžovačky zbytočne hrbiť a nedodržíte správny lyžiarsky postoj. Ak sú naopak príliš dlhé, prenesiete vaše ťažisko príliš dozadu a neúmerne zaťažíte päty.

 

Rozdielne komponenty palíc

Madlo, pútko a krúžok: aj tu sú rozdiely

Madlá sú väčšinou ergonomické kvôli uľahčeniu uchopenia do ruky a vyrobené sú z protišmykových materiálov. Pútko je zvyčajne pripevnené k hornej časti madla. Správne zafixované pútko okolo zápästia prináša dodatočnú podporu pri zapichnutí palíc do snehu. Pútko tiež zaručuje to, aby vám palica pri páde neodletela a nestratila sa v hlbokom snehu.

I keď väčšina pútok je na paliciach napevno pripevnená k madlám, existujú modely s automaticky odpojiteľnými pútkami v prípade zablokovania palíc v snehu alebo medzi stromami. Zamedzí sa tak ojedinelým, ale vážnym a bolestivým zraneniam ramien. Tento typ palíc je populárny v prípade lyžovania mimo zjazdoviek.

Palice sa obvykle predávajú s jednoduchými krúžkami použiteľnými na upravovaných zjazdovkách. Ak ste fanúšikom freeridu a prašanu, budete asi chcieť investovať do krúžkov s väčším polomerom, ktoré po zapichnutí do prašanu zostanú na povrchu snehovej pokrývky. Palica s malým krúžkom sa môže príliš vnoriť do snehu, čo znamená, že prenesiete váhu dopredu a stratíte rovnováhu.

 

Teleskopické palice

Je to obľúbená možnosť, nakoľko sú dokonale prispôsobiteľné terénu. Sú praktické, pokiaľ ich chcete požičať niekomu, kto je vyšší alebo nižší než ste vy. Častokrát ich používajú skialpinisti a peší turisti. Ich prenosnosť je praktickým bonusom pri presunoch v dopravných prostriedkoch a skladovaní.

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.