Kde sa dá lyžovať aj v lete? Na ľadovcoch zima nekončí…

Newsroom Cestovanie a zážitky Kde sa dá lyžovať aj v lete? Na ľadovcoch zima nekončí…

Je vám sezóna na zimné radovánky príliš krátka? Nebaví vás opekať sa na pláži v štyridsaťstupňových horúčavách? A čo tak pouvažovať o letnej dovolenke na lyžiach? Máme pre vás prehľad alpských lyžiarskych stredísk, kde zima nikdy nekončí.

 

LES 2 ALPES, Francúzsko

Les 2 Alpes sa môže pochváliť najväčšou letnou lyžiarskou oblasťou v Európe (120 ha). Ďalšie unikum tohto miesta je neuveriteľná panoráma Álp s mocným masívom Ecrins. Vleky na tunajších ľadovcoch Mont-de-Lans a Girose sú v prevádzke od polovice júna až do konca augusta. Cesta kabínkovou lanovkou a potom horským metrom (Dome Express) z dediny v nadmorskej výške 1650 m až na ľadovec trvá pol hodiny. Lyžiari sa v lete môžu tešiť na 8 upravených zjazdoviek (2 zelené, 4 modré, 2 červené), ktoré sú obsluhované sedačkovými lanovkami a lyžiarskymi vlekmi. Miestny obrovský snowpark (kde nájdete trate pre boardercross, U-rampy, quarterpipes, bench, raily, big air ap.) súperí o prvenstvo s rovnako pôsobivým snowparkom v Saas Fee. V lete je tu organizovaných šesť lyžiarskych táborov. 17 vlekov počas letnej lyžiarskej sezóny (od konca júna do konca augusta) premáva v čase od 7:00 do 12:30. Skipas stojí 41,70 EUR na deň, od 4.8. iba 37,50 EUR..

HINTERTUX, Rakúsko

Hintertux je jediným celoročne otvoreným strediskom v Rakúsku. V lete sú tu upravované zjazdovky o celkovej dĺžke 20 km. Prepravu lyžiarov zabezpečuje 10 lanoviek vrátane lanovky Gletscherbus 3 s kabínkami pre 24 osôb. Táto lanovka za hodinu prepraví až 3000 osôb. Tux ponúka široký výber tratí rôznych obtiažností, známy je však predovšetkým pre svoje strmé a náročné svahy. Najdlhšia „letná“ zjazdovka meria 2 kilometre. Milovníci freestyle si vychutnajú vychytávky tunajšieho Betterparku, vybaveného U-rampou, fun boxmi, table-topsami aj railami. Komfortnú dopravu z neďalekých miest Vorderlanersbach, Lanersbach, Juns či Madseit na úpätí ľadovca ponúka celoročne bezplatný Tuxer Sportbus. Denný skipas zaobstaráte od 11. mája do 12. októbra za 46 EUR.

TIGNES, Francúzsko

Ľadovec Grand Motte ponúka rozmanité zjazdovky – od modrých po čierne – obsluhované sedačkovými lanovkami aj lyžiarskymi vlekmi. Letný lyžiarsky areál je tu otvorený od polovičky júna do začiatku septembra. Podzemná lanovka vystúpa na ľadovec len za 7 minút, tak dlho trvá, kým sa lyžiari z Tignes dostanú na vrchol. Veľmi obľúbené a strmé svahy sa nachádzajú na severnom svahu (North Face), kde býva dosť chladno. Veľký snowpark (U-rampa, raily, quartepipe, rainbow raily) priťahuje profesionálov ako aj začínajúcich freestylerov. V lete sú vleky na ľadovci otvorené od 7:15 do 13:00. Denný skipas stojí 35 EUR.

ZERMATT, Švajčiarsko

Zermatt ponúka lyžiarom v lete na ľadovci Theodul 21 km tratí. Letný lyžiarsky terén, dostupný vďaka lanovke z Malého Matterhornu, je v prevádzke od mája až do polovice novembra. Rovnako ako v zime, tak aj v lete môžu lyžiari lyžovať na zjazdovkách po oboch stranách hranice, čiže na obed môžete pokojne zaskočiť do Talianska. Zalyžovať si môžete na 13 upravovaných modrých a červených zjazdovkách. Gravity Park, vybavený aj U-rampou, kickermi a railmi ponúka jednu z najkrajších alpských panorám – nádherný výhľad na impozantnú typickú siluetu Matterhornu. Vleky sú v lete otvorené od 07:00 hod. 2-dňový lístok kúpite za 125 švajčiarskych frankov, pri kúpe online zaplatíte len 119 švajčiarskych frankov. Ešte viac ušetríte, keď si kúpite viacdňový skipas. Napríklad ri 6-dňovom skipase vás cena lyžovania na deň príde na 52 švajčiarskych frankov.

SAAS FEE, Švajčiarsko

Ľadovec Allalin je lyžiarom dostupný pomocou podzemnej lanovky. Letná sezóna tu trvá od polovice júla do konca októbra. Vleky premávajú denne od siedmej do 12:00. Majte však na pamäti, že dostať sa z údolia hore na ľadovec vám zaberie hodinu, takže by ste si mali trochu privstať, ak chcete naplno využiť krátky letný lyžiarsky deň. Letný lyžiarsky terén ponúka 20 km tratí a jeho veľkosť je približne rovnaká ako veľkosť ľadovca v Zermatte. Pokiaľ ide o náročnosť terénu, najlepšie sa tu budú zrejme cítiť pokročilí lyžiari, ale obľúbený je aj medzi freestylermi a alpskými lyžiarskymi tímami. Snowpark ponúka U-rampu, kickery, reaily i boxy, na prekážkach sa vybláznia začiatočníci aj freestyle profíci. Úpravy celého parku prebiehajú každý deň, aby tak poskytoval tie najlepšie snehové podmienky a super zábavu všetkým návštevníkom. Denný skipas stojí 84 švajčiarskych frankov,s kartou „Citizen’s Pass“ o čosi menej, 73 švajčiarskych frankov.

KAPRUN, Rakúsko

Ľadovec Kitzsteinhorn, nachádzajúci sa nad slávnym alpským lyžiarskym strediskom Kaprun tiež ponúka lyžiarske terény aj počas leta. Okrem zjazdoviek rôznych obtiažností je to aj snowpark (8 jumpov, 12 jibov). Najmä lyžiari sa tu budú cítiť ako doma. Po letnej lyžovačke si môžete oddýchnuť v Ice Arena, či už na snehovej pláži, v iglú či v ľadovom bare. Vleky na Kitzsteinhorne sú v prevádzke zvyčajne od začiatku júna do konca júla. Na celodenný letný skipas na Kitzsteinhorne si pripravte nie menej ako 45 EUR.

 

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.