Covid-19 Otázky a odpovede: Kde sa lyžuje a kam môžem vycestovať

Newsroom Cestovanie Covid-19 Otázky a odpovede: Kde sa lyžuje a kam môžem vycestovať

Pandémia Covid-19 tvrdo zasiahla všetky sféry nášho života a nepochybne mala významný vplyv aj na posledné lyžiarske sezóny. Lyžovanie a dovolenka na horách úzko súvisí s cestovaním a gastronómiou, jednoducho s turistikou. Práve cesty, najmä do zahraničia, môžu vyvolať množstvo otázok. Zhromaždili sme odpovede na najčastejšie otázky ohľadom možnosti lyžovania v pandemických podmienkach.

OnTheSnow

Nasledujúce riadky boli platné počas lyžiarskych sezón 2020-2021 a 2021-2022. Veríme, že v zimnej sezóne 2022-2023 už budeme môcť navštevovať lyžiarske strediská bez obáv z Covidu, bez rúšok a ďalších obmedzení.

 

NAJNOVŠIA AKTUALIZÁCIA: 28.2.2022

 

Môžeme na Slovensku lyžovať?

Strediská otvorené Na Slovensku sa lyžiarske strediská otvorili 10. decembra po zmene pravidiel celoštátneho lockdownu. Prevádzka lyžiarskych stredísk prebieha od 26.2.2022 v režime základ. Covid pas ani iný doklad o bezinfekčnosti nie je potrebné predkladať. Vo verejných vnútorných priestorách v celom areáli strediska, ako aj na lanovkách a vlekoch platí povinosť prekrytia nosa a úst respirátorom FFP2.

Čo sa zmenilo od 26. februára 2022?

Najnovšia zmena pandemických opatrení prináša rozvoľnenie pravidiel pre vstup do lyžiarskych stredísk. Od 26. februára 2022 tak lyžiarske strediská prechádzajú do režimu základ.

Režim základ znamená, že prístup do lyžiarskych stredísk nie je obmedzený a pri vstupe sa netreba preukazovať ani Covid pasom, ani platným testom. Stále však platí, že vo verejných vnútorných priestoroch strediska sú povinné respirátory FFP2.

Služby ako reštaurácie a hotely môžu využívať tiež všetci bez rozdielu.

Otvorené lyžiarske strediská na Slovensku

 

Kde sa dá lyžovať v zahraničí?

Napriek tomu, že pandemická situácia je kvôli novým mutáciám koronaviru stále napätá, aktuálna lyžiarska sezóna zatiaľ vo všetkých európskych krajinách prebieha len s niekoľkými obmedzeniami. Poďme sa pozrieť, ako to s lyžovaním vyzerá v jednotlivých krajinách.

 

Poľsko

Pri vstupe na poľské územie sa treba preukázať platným covid pasom (doklad o zaočkovaní alebo prekonaní choroby) alebo v prípade nezaočkovaných osôb je potrebné doložiť negatívny výsledok testu na COVID-19 (antigén alebo RT-PCR) nie starší ako 48 hodín (v anglickom alebo poľskom jazyku). Žiadne ďalšie obmedzenia alebo karanténne povinnosti pri vstupe do Poľska nateraz neplatia. Viac o podmienkach vstupu do Poľska sa dočítate tu.

V lyžiarskych strediskách je potrebné dodržiavať odstup 2 m od ostatných osôb a povinnosť zakrytia úst a nosa na vlekoch a lanovkách. Maximálna kapacita hromadnej dopravy, do ktorej spadajú aj lanovky, je obmedzená na 75 %.  Reštaurácie, bary aj hotely sú otvorené, maximálna obsadenosť je však obmedzená na max. 30 %. To isté platí o kinách, divadlách, športových a duchovných miestach. Tento limit môže byť prekročený, ak ide o očkované osoby s covid pasom.

Kluby a diskotéky sú až do odvolania uzavreté. Na bujaré apres-ski v Poľsku teda musíme nateraz zabudnúť. Výnimku tvoria Silvester a Nový rok (31.12-1.01). V týchto dňoch budú povolené podujatia za prísneho hygienického režimu s účasťou do 100 osôb. Ani tu sa do limitu nepočítajú ľudia, ktorí majú certifikát o očkovaní alebo prekonaní Covid-19.

Ako je vidieť, v Poľsku zatiaľ žiadne veľké obmedzenia pre lyžiarov nie sú. Jediným problémom môže byť limit hotela, pokiaľ ho hoteliéri skutočne dodržia. V tomto prípade môže byť ťažké nájsť ubytovanie počas vianočných prázdnin.

Otvorené strediská v Poľsku

 

Rakúsko

Celoštátny lockdown v Rakúsku skončil 12. decembra 2021.  Lockdown pre neočkovaných sa skončil k 1. februáru 2022. Pri vstupe do krajiny je potrebné ku covid pasu predložiť aj aktuálny negatívny PCR test, alebo doklad o preočkovaní 3. dávkou vakcíny. Osoby bez vakcinácie alebo testu musia nastúpiť do povinnej karantény.

Ľudia bez covid pasu podliehajú aj ďalším obmedzeniam. K ubytovaniu v hoteli, návšteve reštaurácie aj vstupu do lyžiarskeho areálu je potrebný doklad o očkovaní alebo o prekonaní choroby. Samotný test už nestačí.

Od 12.2.2022 sa ruší povinnosť 2G (očkovaní/prekonaní) v obchodoch.

Od 19. 2. 2022 znovu platí v gastronómii a cestovnom ruchu pravidlo 3G (očkovanie, prekonanie, testovanie).

Platnosť covid pasu zostáva na 270 dňoch od poslednej očkovacej dávky.

Otvorené strediská v Rakúsku

 

Taliansko

Výnimočný stav v Taliansku bol predĺžený do 31. marca 2022. Taliansko je stále rozdelené na bielu, žltú, oranžovú a červenú zónu. O pridelení kraja do danej zóny rozhoduje minister zdravotníctva na základe týždenného monitoringu. V regiónoch označených bielou farbou platia miernejšie pravidlá.

Od 1. februára 2022 je pre vstup do Talianska nutné preukázať sa tzv. Green pasom – teda potvrdením o ukončenom cykle očkovania, prekonaní čovidu alebo negatívnym AG testom (48 hod) alebo PCR testom (72 hod).

Od 11. februára 2022 už neplatí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest respirátorom v exteriéri.

Otvorené strediská v Taliansku

 

Švajčiarsko

Od 20. decembra 2021 musia všetky osoby staršie ako 16 rokov (vrátane očkovaných a rekonvalescentov) pri vstupe do Švajčiarska predložiť negatívny výsledok PCR testu (platnosť max. 72 hodín). Dôležitépre neočkovaných platí povinnosť po štyroch až siedmich dňoch absolvovať ďalší kontrolný test vo Švajčiarsku. Tento test (môže byť antigénny) je spoplatnený a jeho výsledok by mal byť predložený príslušnému úradu v kantóne.

Pred príchodom sa tiež musíte zaregistrovať pomocou elektronického formulára. Na vlekoch a lanovkách je povinné zakrytie úst a nosa. Do interiérov reštaurácií a barov majú povolený vstup iba testovaní, očkovaní a vyliečení.

Otvorené strediská vo Švajčiarsku

 

Francúzsko

Aj vo Francúzsku platia opatrenia, ktoré sa týkajú predovšetkým neočkovaných ľudí. Covid pas (tj doklad o očkovaní alebo uzdravení) musí byť predložený v kaviarňach, baroch a reštauráciách, vrátane reštauračných záhradiek, ako aj v obchodných centrách a nemocniciach. Certifikačná povinnosť platí aj na palubách lietadiel, vlakov (TGV, Intercités) a medziregionálnych diaľkových autobusov. V prípade absencie certifikátu musí byť všade predložený negatívny výsledok testu RT-PCR (platný 72h) alebo antigénneho testu (48h). Ochrana úst a nosa na lanovkách a vlekoch je povinná pre všetkých starších ako 11 rokov.

V prípade zhoršenia epidemickej situácie v lyžiarskych strediskách bude zavedená povinnosť predložiť covid pas. Lyžiari prichádzajúci do Francúzska zo Slovenska musia mať potvrdenie o očkovaní proti Covid-19. Alternatívou môže byť aj potvrdenie o prekonaní Covid-19 alebo negatívny výsledok testu (PCR alebo antigénový test) nie starší ako 24 hodín.

Otvorené strediská vo Francúzsku

 

Česko

České lyžiarske strediská sú túto zimu otvorené. Na vstup do Českej republiky však budete od pondelka 27.12. potrebovať platný PCR test, či ste zaočkovaní alebo nie. Výnimka z povinného PCR testu sa vzťahuje na osoby po 3. dávke vakcíny a deti do 12 rokov. Neočkované osoby okrem predloženia negatívneho PCR testu pri prechode hranice majú povinnosť absolvovať kontrolný PCR test na 5-7. deň po vstupe do krajiny.

Lyžovanie je dostupné bez obmedzení. Doklad o bezinfekčnosti sa po novom nevyžaduje ani v zariadeniach služieb či v obchodoch. Na vlekoch, pri čakaní na vlek aj pri pobyte v spoločných priestoroch je povinné zakrytie úst a nosa respirátorom FFP2.

Otvorené lyžiarske strediská v v Česku

 

>> Otvorené lyžiarske strediská v Európe <<

 

Je v lyžiarskych strediskách povinné rúško alebo respirátor?

Každá krajina má trochu iné pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia. Všobecne však platí, že vo všetkých uzavretých priestoroch, obslužných zariadeniach a reštauráciách by ste si mali zakrývať ústa a nos. Lanové dráhy sa radia medzi dopravné prostriedky. Preto je na vlekoch a lanovkách povinné zakrytie úst a nosa. Niektoré krajiny ako Rakúsko alebo Česká republika vyžadujú použitie respirátora FFP2.

V rakúskych lyžiarskych strediskách sú povinné respirátory FFP2
Foto: Facebook | Schladming-Dachstein

 

Odporúčania pre bezpečné lyžovanie v časoch pandémie

➽ Pokiaľ sa rozhodnete cestovať do lyžiarskeho strediska, snažte sa znížiť riziko nákazy Covid-19 tým, že si ako dopravný prostriedok zvolíte auto. Niekoľkohodinová cesta autobusom alebo vlakom asi nie je najlepšou voľbou.

➽ Ak je to možné, zarezervujte si ubytovanie v blízkosti zjazdoviek, aby ste nemuseli využívať skibus.

➽ Často si dezinfikujte ruky. V lyžiarskych strediskách sú dezinfekčné prostriedky umiestnené pri vstupe do všetkých uzavretých priestorov, ako sú lanovky, reštaurácie a útulne.

➽ Udržujte sociálny odstup, ako vo vnútri budov, tak na svahoch. Nie všetky krajiny a regióny majú limit vzdialenosti 2 metre, preto sa vždy riaďte pokynmi pre región, kde lyžujete.

➽ Ako čas obeda si zvoľte radšej menej obľúbené hodiny, kedy sú reštaurácie a hostely menej preplnené. Používajte vonkajšie stoly, kedykoľvek to počasie dovolí.

➽ Zarezervujte si lyžiarske vybavenie vopred, aby ste nemuseli tráviť príliš veľa času v požičovni.

➽ Nezabudnite na adekvátne cestovné poistenie, ktoré kryje aj riziko nákazy Covid-19 či ďalšie riziká spojené s výskytom koronaviru. Väčšina poisťovní už prispôsobila ponuku cestovného poistenia podmienkam pandémie.

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.