Prvé prognózy: Aká bude zima 2022/2023?

Newsroom Dlhodobá predpoveď Prvé prognózy: Aká bude zima 2022/2023?

Rastúce ceny energií a tepla nútia nielen lyžiarov rozmýšľať, aká bude táto zima. Všetci sa pýtajú, či bude zima 2022/23 studená alebo teplá a kedy napadne prvý sneh. Budú zimné mesiace zasnežené alebo budeme všetci márne čakať na sneh aj v decembri? Pozreli sme sa na prvé dlhodobé predpovede počasia na zimnú sezónu 2022/23.

OnTheSnow

Na začiatok je dôležité povedať, že každý, kto sa pokúša predpovedať počasie na budúcu zimu s veľkým predstihom, musí byť veľmi odvážny, keďže skúsenosti ukazujú, že takéto predpovede sú spojené s veľmi vysokým rizikom omylu. Len málo meteorológov predpovedalo extrémne suché leto 2018, ktoré sa zapísalo do histórie ako jedno z najsuchších v histórii. Podobne málokto predpovedal neuveriteľne zasnežený január 2019, kedy v severných Alpách napadlo za dva týždne štyri, päť a v niektorých regiónoch až šesť metrov snehu.

Koniec koncov, počasie je stav všeobecného chaosu, ktorého vývoj nikto, ani ten najlepší prognostik, nedokáže predpovedať na viac ako niekoľko dní, v určitých prípadoch stabilných poveternostných situácií maximálne na dva týždne. Je veľmi ťažké vopred presne určiť, koľko snehu napadne v danej oblasti v nasledujúcich mesiacoch. Na zmenu predpovedí počasia stačí aj malá odchylka.

Znamená to, že v septembri sa nedá predpovedať, aká bude zima a koľko snehu napadne? Presne tak, samozrejme, nedá sa to predpovedať, ale meteorológovia môžu vytvárať dlhodobé modely počasia na základe pozorovania globálnych javov. Pozrime sa, aké sú ich predpovede. Uverejňujeme predpovede viacerých inštitúcií, ktoré sa profesionálne zaoberajú predpovedaním počasia. Ako uvidíte, hoci vo veľkej miere používajú rovnaké východiskové údaje, niektoré z nich dochádzajú k úplne odlišným záverom.

Aká bude zima v Európe, a ako s tým súvisí La Niña?

Zo Spojených štátov prišli dobré správy. S potešením oznamujeme, že v prvej polovici septembra Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) odhaduje pravdepodobnosť výskytu javu La Niña v zime na severnej pologuli na 91 %. Čo to znamená pre slovenských lyžiarov, ktorí sa chystajú do našich hôr, alebo aj do Álp? Prvé náznaky vyzerajú veľmi sľubne! Meteorológovia sa na začiatku jesene pozerajú smerom na západ k Tichému oceánu a hľadajú prvé príznaky La Niña.

La Niña je poveternostný jav, ktorý sa začína poklesom priemernej teploty povrchu mora v strednej a východnej časti rovníkového Pacifiku a môže sa skončiť silným snežením v Alpách!

Dlhodobá predpoveď počasia na zimu 2022/2023 dáva lyžiarom v Európe dôvod na optimizmus, pretože je veľmi pravdepodobné, že tento jav nastane už túto zimu! V minulých zimách, kedy v Európe pôsobila La Niña, boli v Alpách zaznamenané rekordné snehové zrážky!

Ako poznáme, že príde La Niña?

V auguste NOAA oznámila, že teplota povrchu mora v strednej a východnej časti rovníkového Tichého oceánu bola podpriemerná. Okrem toho bol tento mesiac aj suchý, s potlačenou konvekciou a zrážkami nad západným a stredným tropickým Pacifikom. Táto kombinácia faktorov je dôležitým signálom, že sa blíži La Niña. To bude mať veľký vplyv na dlhodobú predpoveď počasia v Európe na túto zimu. Po zozbieraní atmosférických údajov v septembri agentúra NOAA nakoniec stanovila pravdepodobnosť La Niña na severnej pologuli na 91 % pre obdobie od septembra do novembra. Táto pravdepodobnosť klesne na 54 % v januári až marci 2023. Ďalšie hodnotenie šancí je naplánované na 13. októbra.

Čo je jav La Niña a ako ovplyvňuje počasie?

La Niña je jav súvisiaci s vplyvom morí na klímu a je chladnejším opakom El Niña. Podobne ako El Niño, aj jeho „sestra“ La Niña spôsobuje zmeny počasia na celom svete. Počas obdobia La Niña sa studené povrchové vody presúvajú z pobrežia Južnej Ameriky do tropického Tichého oceánu.

La Niña spôsobuje pokles celkovej vlhkosti a zrážok v pobrežných oblastiach Severnej a Južnej Ameriky. Jednoducho povedané, fenomén La Niña znamená celkovo suchšiu zimu na americkom kontinente, ako aj výdatnejšie a búrlivejšie počasie v Austrálii a Ázii.

Pokiaľ ide o vplyv La Niña na počasie v Európe, bude závisieť od toho, kedy sa súčasná La Niña CP (stredný Pacifik) zmení na typ EP (východný Pacifik). Táto zmena postupne prinesie do Európy teplejší vzduch, miernejšie teploty a menej zrážok. Tak držme palce, aby sa La Niña nezmenila z CP na EP príliš skoro!

Dlhodobá predpoveď NOAA na zimu 2022/23

Aké bude počasie v novembri, decembri a januári

Z dlhodobej predpovede vyplýva, že americkí meteorológovia nepredpokladajú studenú zimu v Európe. Ako je zrejmé z grafov zobrazujúcich odchýlky od viacročnej priemernej predpovede teplôt, v novembri, decembri a januári sa na Slovensku očakáva o jeden až dva stupne teplejšie počasie ako v predchádzajúcich rokoch. Podobne sa očakáva, že teploty v Alpách budú mierne nad normálom.

Teploty november-december-január

Aká bude zima 2022/23Aká bude zima 2022/23Aká bude zima 2022/23

Zrážky november-december-január

Aká bude zima 2022/23Aká bude zima 2022/23Aká bude zima 2022/23

Aké bude počasie vo februári, marci a apríli

Podľa dlhodobej predpovede NOAA možno v strednej Európe od februára do apríla očakávať nadpriemerné teploty. V týchto mesiacoch sa tiež očakáva, že priemerná teplota na Slovensku bude o 1 až 2 stupne vyššia ako v predchádzajúcich rokoch. Rovnaké prognózy platia v týchto mesiacoch aj pre Česko či Poľsko. V Alpách sa očakáva, že teploty sa budú od priemeru odchyľovať o niečo menej. Očakáva sa, že vo februári, marci a apríli bude v Alpách v priemere o 0,5 až 1 stupeň teplejšie, ako je dlhodobá norma.

Aká nás čaká zima?

Podľa dlhodobých prognóz NOAA nás čaká teplotne a zrážkovo nadpriemerná zima.

Accuweather vidí teploty podobne. Hoci modely Accuweather predpovedajú prevažne teplejšiu zimu, určite to neznamená, že nemôžeme očakávať aj chladnejšie obdobia so snehom v nížinách.

Predpovede Accuweather sú založené na zobrazení výskytu určitého typu počasia, v tomto prípade slabších zrážok, čiže podpriemerných..

Aká bude zima 2022/23
Súhrnná predpoveď pre oblasti s prevládajúcim typom počasia počas zimy 2022/2023 podľa Accuweather, zdroj: accuweather.com

Čo dodať… Všetci pevne veríme, že zima 2022/2023 bude predovšetkým iná ako zima predošlá. A všetkých lyžiarov by isto potešilo, keby bola aj chladnejšia a bohatšia na sneh.

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.