Poradíme vám, ako na voskovanie a údržbu lyží

Newsroom Tipy a rady Poradíme vám, ako na voskovanie a údržbu lyží

Voskovanie sklznice a uhlovanie hrán v športovom obchode príde na 10 až 20 eur. Pre mnohých lyžiarov, pre ktorých je lyžovanie iba príjemný koníček, je to v dlhodobom horizonte celkom veľká sumička. Kto má len trochu šikovné ruky a chuť sa lyžiam raz či dvakrát za sezónu povenovať, zvládne základnú údržbu vrátane voskovania lyží sám.

OnTheSnow

Poradíme vám, ako si základný servis a voskovanie lyží urobiť doma. Článok sme pripravili spolu s odborníkmi zo švajčiarskej firmy Toko, ktorá sa lyžiarskym voskom a starostlivosti o lyže venuje už viac ako sto rokov.

Aké nástroje k údržbe lyží potrebujete?

Začiatočník vo voskovaní stojí pred otázkou, aké vybavenie na údržbu lyží je najlepšie a čo by mu nemalo chýbať. Christian Stalder radí: „Prvá súprava môže obsahovať nástroj na uhlovanie hrán, ktorý sa zíde v prípade silnejšieho poškodenia hrán, na voskovanie za tepla je potrebná voskovacia žehlička, univerzálny vosk, škrabka a kefa. Na úplný začiatok samozrejme môže veľmi dobre poslúžiť aj tekutý vosk.“ Kto berie údržbu vlastných lyží vážne a chce sa tomu venovať dlhodobo, oplatí sa mu zaobstarať si upínače, do ktorých sa lyže počas údržby pevne prichytia.

Lyže sú z pivnice vonku – a čo teraz?

Zimná dovolenka sa blíži. A tak si prinesiete svoje takmer rok nepoužité lyže z pivnice a chcete ich čo najlepšie pripraviť na lyžiarske radovánky na snehu. Ale ako začať a čo všetko urobiť? Najskôr je potrebné naostriť hrany. Dôležité je, aby hrany boli čisté a nezostali na nich žiadne otrepy (ostré hroty či špony). Hrany by ste určite mali brúsiť pred voskovaním – s opačným postupom by ste si pri neskoršom brúsení hrán zničili okrajovú vrstvu vosku. Použite teda vhodný brúsik a v správnom uhle (90° až 85°) hrany nabrúste. Potom je čas pristúpiť k očisteniu sklznice od starých nánosov vosku. Vhodnou škrabkou (pre začiatočníkov je dobrá plastová varianta, skúsenejším poslúži najlepšie kovová škrabka) starostlivo očistite čo najlepšie celú plochu sklznice, na záver môžete pre dokonalé vyčistenie použiť aj tekutý prípravok na báze rozpúšťadla, ktorým za pomoci plátenej handričky sklznicu dočistíte. Čistenie vykonávajte vždy „v smere jazdy“, teda od špičky lyže k päte. A teraz už sa konečne dostávate k samotnému voskovaniu.

Každý lyžiar má svoju vlastnú metódu, ako vosk na lyže nanáša. Dôležité je v každom prípade dbať na rovnomerné rozprestretie vosku na sklznici, či už vosk nahrievame žehličkou a nechávame na lyži odkvapkávať, alebo používame metódu za studena a vosk priamo vtierame do sklznice. S vtieraním vosku za studena sa vám zrejme nestane, že by ste použili až príliš veľa vosku, keďže táto metóda je dosť namáhavá. Pri odkvapkávaní zahriateho vosku na sklznicu si však na množstvo použitého vosku dajte pozor, nie je ho potrebné až tak veľa a zbytočným „prelievaním“ voskom len zvyšujete jeho spotrebu a navyše ho bude potrebné odstrániť.

Ak ste použili metódu za tepla a vosk ste na sklznici nakvapkali, po nanesení je potrebné ho do sklznice poriadne zažehliť. Zažehľovanie špeciálnou žehličkou sa opäť vykonáva v smere od špičky po pätu lyže. Následne musí vosk na lyži riadne vychladnúť, optimálne je cez noc alebo dokonca aj 24 hodín, ak máte toľko času. Čím dlhšie lyžu s aplikovanou vrstvou vosku necháte „odpočívať“, tým lepšie sa vosk vsiakne do sklznice. Po vychladnutí opäť použite škrabku a voskovú vrstvu zo sklznice odstráňte (od špičky k päte). Na dočistenie použite kefu. Ak ste použili tekutý vosk či pastu, nezažehluje sa, len sa aplikuje a nechá sa vytvrdnúť – odborník radí pokiaľ možno cez noc – a potom sa preleští univerzálnou kefou.

Správne vosky a najhoršie chyby

Keď si voskujete lyže doma, zväčša nemožno odhadnúť, aké podmienky budú panovať na zjazdovkách. Bude mrznúť? Bude na svahoch ležať prašan, starší sneh či dokonca iba technický? Bude mokrý, vlhký či suchý? V obchodoch dnes možno kúpiť vosky na všetky snehové podmienky, lenže čo s tým, keď neviete, ako bude, keď namažete? „To je dobrá otázka,“ konštatuje odborník Stalder. „V podstate sa dá povedať, že ak použijete univerzálny vosk, nemôžete nič pokaziť. Najvyhľadávanejší od TOKO je univerzálny vosk pre teplotu snehu do -4°C do -12°C.“ Oveľa dôležitejšie ako výber správneho vosku však je, aby ste sa o lyže dobre starali. V dnešnej dobe tvorí podklad na zjazdovkách väčšinou technický sneh, na ktorom sa dosť rýchlo tupia hrany. Horší alebo nepríliš skúsený lyžiar si na technickom snehu dokáže zničiť hrany ešte rýchlejšie, počas pár oblúčikov. Technický sneh je navyše oproti prírodnému ako šmirgeľpapier. Sklznica sa štiepia a zbelie, viditeľné sú jednotlivé poničené vlákna. Ak toto nastane, vaša sklznica vyložene volá po voskovaní za tepla. Technika voskovania nemá nič spoločné s rýchlosťou – skôr s bezpečnosťou na svahu. Ako hovorí Stalder, aj laik pomerne ľahko spozná, kedy si sklznica žiada vašu starostlivosť. „Sklznica je biela a mierne vláknitá. Ak by napadol nový sneh, brzdný účinok bude veľmi vysoký. S lyžami sa potom dá na svahu len veľmi ťažko manipulovať, radosť z jazdy sa úplne vytráca. Ak sa vám toto stane, najlepšia rada je: Bežte a lyže znova navoskujte!“

Voskovanie za studena – užitočné či nie?

Toko, Swix, HWK – všetci známi výrobcovia lyžiarskych voskov majú v ponuke aj studené vosky. Ale čo táto voskovacia metóda v skutočnosti znamená? Náš odborník na voskovanie vysvetľuje: „Horúci vosk sa dostáva do sklznice vďaka zahrievaniu železných čiastočiek na sklznici. Túto techniku voskovania používajú napríklad pretekári na Svetovom pohári. Použitie tzv. expresných voskov je určite tiež dobrá alternatíva. Ak sa pre túto metódu rozhodnete, mali by ste však voskovať každý deň. Okrem toho je dôležité nechať tekutý vosk či voskovaciu pastu dobre zatvrdnúť, najlepšie cez noc. Potom je ešte nutné sklznicu poriadne preleštiť kefou, vosk tak vydrží na sklznici oveľa dlhšie a bude čo do kvality porovnateľný s výsledkami metódy voskovania za tepla.“

 

Ďalšie tipy od profesionála

Christian Stalder má pre nás ešte viacero tipov a trikov, ako sa dobre starať o sklznicu lyží a ošetrovať ju. „Lyže by ste mali po každom použití vysušiť bavlnenou handričkou a potom naniesť aspoň tekutý vosk, ktorý zabraňuje hrdzaveniu.“ Veľmi dobrým tipom je tiež používanie takzvaných lyžiarskych štipcov alebo popruhov, ktorými sa lyže zopnú v špičke, na chvoste a v oblasti viazania. Lyže sú tak dobre a pevne zviazané, nemusíte ich nosiť v rukách a sklznica sa nebude odierať. „A naše posledné dva tipy: Nestriasajte z lyží sneh búchaním lyže o lyžu – nie sú to činely a zbytočne si koledujete o nepríjemné otrepy. A úplne posledná je azda už samozrejmosť: Neprechádzajte na lyžiach po asfalte!

Pozrite si návodné videá, ako si doma môžete sami navoskovať lyže či snowboard….

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.