Slovak

Hviezdy a sneh: Kde v Alpách nájdete reštaurácie s michelinskou hviezdou

25. júl 2016 | Christina Rebuffet Broadus/Kamila Roobová

Správy z regiónu: Švajčiarsko, Francúzsko

Strediská v tomto článku: Chamonix, Courchevel, Val d'Isère, Verbier, Les 2 Alpes, Val Thorens, Glacier 3000, Champéry, Megève

La Bouitte - reštika v St. Martin de Belleville

La Bouitte - reštika v St. Martin de Belleville

Copyright: La Bouitte

Francúzske a švajčiarske lyžiarske strediská lákajú lyžiarov-gurmánov na miestne jedlá typu tartiflette a fondue, avšak na kulinárskom nebi žiari aj vďaka značnému počtu reštaurácií, ktoré sa môžu pýšiť michelinskými hviezdami!

Pozrite si náš výber reštaurácií s michelinskou hviezdou v Alpách:

FRANCÚZSKO

Od vychýreného gastronomického sprievodcu dostalo požehnanie neuveriteľných sedem (!) reštaurácií v Courcheveli. Pokiaľ chcete ochutnať niečo nezabudnuteľné (a drahé), isto oceníte kulinárske umenie šéfkuchára Pierra Gagnaira v Les Airelles (dve hviezdy). Prekvapujúce a luxusné, tak sa dá najlepšie opísať toto zariadenie, vyšperkované dozlatova tónovanými hodvábnymi závesmi, porculánovým servisom Hermès a lustrami Saint Louis. Na stoloch defiluje plejáda najrôznejších lahôdok ako je polievka z husacej pečienky so zelenými nokami, červená mrena máčaná v karobe a pečená na chlebe či indické želé (kryštalizovaný dulový sirup s kokosovým mliekom lassi). Pripravte si dostatok peňazí, menu príde na 200€ až 600€ na osobu.

Medzi naše ďalšie tipy na courchevelské reštaurácie s michelinskou hviezdou patrí Le ChabichouLe 1947 - Cheval BlancLa Table du Kilimandjaro a Azimut. Ceny v nich sa pohybujú od 28€ do 250€ za jedlo pre jednu osobu.

Le Chabichou: Hotel, Restaurant & Spa  - © Le Chabichou

Le Chabichou: Hotel, Restaurant & Spa

Copyright: Le Chabichou

V Megève stavia na inakosť šéfkuchár Emmanuel Renaut v reštaurácii Flocons de Sel (dve hviezdy). Nebojí sa netradičných kombinácií chutí (napríklad horké so sladkým), čo mnohým návštěvníkom prináša nečakanú paletu potešení. Medzi pokrmy, na ktoré sú vo 1Flocons de Sel hrdý, zakládají, patrí jemná šťuka plnená krevetami, pečené holuby prevoňané jalovcom či jahňacina s čiernou reďkovkou a pasírovaným pyré.

Flocons de Sel navyše organizuje kurzy varenia, v ktorých sa za poplatok 60 eur dozviete viac o tom, ako pripraviť lahodné a pritom dostupné omáčky, sósy, zeleninové predkrmy i sladké dezerty. Cena menu sa vo Flocons de Sel pohybuje medzi 39€ a 139€.

K ďalším pozoruhodným dvojhviezdičkovým michelinským reštauráciam vo francúzských Alpách sa zaraďuje La Bouitte v Saint Martin de Belleville, Hameau Albert 1er v Chamonix a Jean Suplice vo Val Thorens.

Južne orientovaná terasa v Airelles, Courchevel  - © Airelles

Južne orientovaná terasa v Airelles, Courchevel

Copyright: Airelles

Vo francúzskych Alpách ss však nachádza aj veľa veľmi dobrých reštaurácií ocenených jednou michelinskou hviezdou. Za zmienku stojí Le P'tit Polyte v Les 2 Alpes, kde sa podávajú jedlá ako mi-cuit foie gras so zimným ovocím a koreneným vinným želé či langusty podávané s chrumkavými cannelloni a karamelizovanou červenou kapustou. To všetko v autentickej horskej chate, ktorej rodinné vedenie sa dedí z generácie na generáciu už od roku 1879. Ceny menu sú pevne stanovené na 55€ a 73€.

Ďalšie tipy na michelinské reštaurácie s jednou hviezdou: Le Farçon v La Tania, Le Bois Fleuri v Corrençon en Vercors, Le Bistrot v Chamonix a La Table de l'Ours vo Val d'Isère.


ŠVAJČIARSKO

O čosi bližšie k našim hraniciam nájdete rovnako uspokojivý výber reštaurácií s michelinskou hviezdou, ktoré ponúkajú rozličné typy kuchýň.

Jedinečný kulinársky zážitok vás čaká v Centre Champery v Champéry, kde šéfkuchár Denis Martin pripravuje jedlá podľa zásad molekulárneho varenia. V menu tak môžete objaviť trebárs abstraktné rizoto (pomarančom ochutené rizoto s vyprážanými čiernymi cestovinami a parmezánom ochuteným kockou bujabézy), hovädzí tatarák s vajcom na -196°C alebo čiernu tempuru s ružovým jogurtom a vanilkou prevoňaným paštrnákom. Už len tie kombinácie prebúdzajú zvedavosť v nejednom ozajstnom gurmánovi...

Šéfkuchár v bare Le Bar à Tapaz ponúka nezvyčajné chrumky. Prečo sa s kamarátmi nerozdeliť o kúsky wasabi a bielej čokolády, červeného tuniaka a sádzaných kreviet, to všetko namáčané do prvotriedneho gazpacha? Cena za túto maškrtu pre štyri osoby je 16€. Cena jedálneho menu sa pohybuje od 85 do 175 švajčiarskych frankov. 

Restaurant le Chesery, Gstaad

Restaurant le Chesery, Gstaad

Copyright: www.chesery.ch

V Gstaade, v reštaurácii Le Chesery šéfuje kuchyni Robert Speth, ktorý sa zameriava na moderne poňaté tradičné horské varenie. Tunajší hostia majú mimoriadne široký výber jedál z rýb, napríklad filety z kambaly s artičokmi, morského okúňa v slanej kruste či obloženú misu z morských plodov. Ceny menu sa menia v závislosti od sezóny a zvyčajne sú stanovené na 154 alebo 168 švajčiarskych frankov.

Pre naozaj netradičný alpský zážitok vyskúšajte La Table d'Adrien vo Verbieri, kde šéfkuchár Marco Bassi ponúka originálne jedlá, inšpirované talianskou kuchyňou. Nečakajte však žiadne cestoviny či pizzu. V menu nájdete delikátne kreácie ako sú mušle a hľúzovkové carpaccio, polievku z mušlí alebo pečenú srnčiu lopatku s trojfarebnou polentou. Cena menu sa pohybuje medzi 160 a 210 švajčiarskymi frankami a výnimečnú rozmanitosť chutí si môžete vychutnať až so štyrmi spoločníkmi.

OnTheSnow vám želá Bon appétit!

 

Galéria

La Bouitte - reštaurácia v St. Martin de Belleville - © La Bouitte
Južne orientovaná terasa v Airelles, Courchevel - © Airelles
Rybacia delikatesa v La Bouitte v St. Martin de Belleville - © La Bouitte
Le Chabichou: Hotel, Restaurant & Spa - © Le Chabichou

Zobraziť všetko

 

Reklama

Mohlo by ťa zaujať

Reklama

Reklama