TOP 10 najstrmších zjazdoviek v Alpách: Lyžovačka v čiernych farbách!

Newsroom Lyžiarske naj TOP 10 najstrmších zjazdoviek v Alpách: Lyžovačka v čiernych farbách!

Niečo pre lyžiarskych expertov a milovníkov adrenalínu: predstavujeme tie najstrmšie alpské zjazdovky. Na týchto svahoch sú nezbytné megaostré hrany a nadpriemerné lyžiarske schopnosti. Trúfnete si?

OnTheSnow

1. Bergeralm – strmhlav vo Wipptali

Manni Pranger je najstrmšia upravovaná zjazdovka v Rakúsku. V tirolskom stredisku Bergeralm, ktoré sa nachádza v Steinach am Brenner, môžu odvážni lyžiari aj snowboardisti preukázať svoje dovednosti. Táto extrémna zjazdovka, ktorá vytvára dojem takmer zvislej steny, dosahuje sklon až do 102 percent (46 stupňov). Pre úpravu trati je potrebný navijak a špeciálny ratrák. Odporúča sa pred zjazdom overiť na webe, či je „Manni Pranger“ otvorená a trochu potrénovať na menej náročných svahoch.

Zisti viac o Bergeralm/Steinach

 

2. Kitzbühel – Závrat na „Streife“

Streif je považovaný za jeden z najnáročnejších a najnebezpečnejších zjazdov Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Keď tu však zrovna nesúťaží svetová elita, je vychýrený Streif v Kitzbüheli prístupný všetkým lyžiarom. Červená zjazdovka má tri najťažšie úseky, ktoré sú aj na mape zjazdoviek vyznačené ako extrémne náročné a ponúkajú ambicióznym lyžiarom strmý zjazd so sklonom až k 85 percentám. Ak nie ste dobre trénovaný lyžiar-expert, je lepšie sa tejto trati vyhnúť.

▶ Zisti viac o Kitzbüheli

 

3. Zillertal – vysoké skoky na Harakiri

Ozajstná legenda, trať strmšia ako rozbeh na skokanskom mostíku, aj to sa hovorí o vychýrenej trati Harakiri v Zillertali. Vďaka priemernému sklonu 78 procent sa musia aj najskúsenejší lyžiari na tejto zjazdovke po celý čas pekelne sústrediť na celú trať. Ak sa vám podarí túto zjazdovku zdolať, môžete svoj triumf zvečniť vďaka špeciálnej foto službe, ktorú lanovky Mayrhofen ponúkajú zadarmo každý piatok od 13.00 do 15.00 hod. V miestnych obchodoch môžete kúpiť tričká s nápisom „I survived Harakiri”.

▶ Zisti viac o Mayrhofene

 

4. Lech Zürs – adrenalínová bomba v Arlbergu

Veľa ľudí verí, že Lange Zug v stredisku Lech Zürs am Arlberg je tá najstrmšia upravovaná zjazdovka na svete. Na počiatku musíte prekonať zdanlivo zvislú stenu so sklonom 142 percent (55 stupňov). Trasa je vedená zo štítu Rüfikopf do obce Lech, ležiacej v údolí. Zjazd je dlhý 6,5 kilometra a od lyžiarov vyžatuje vynikajúce lyžiarske schopnosti, dobrú techniku, ako aj ohromnú silu a vytrvalosť. A propós, keď meriame priemerný sklon tejto arlberskej trate, svah je o trochu menej strmý ako prvé tri zjazdovky v našom prehľade.

▶ Zisti viac o Lech Zürs

 

5. Silvretta Montafon – „Black Scorpions“ pre odvážnych

Ozajstnej výzve sa lyžiari môžu postaviť aj v rakúskom stredisku Silvretta Montafon. Rezort priťahuje dobrodruhov až siedmimi extrémne čiernymi zjazdovkami, takzvanými „Black Scorpions“: strmými svahmi Nova a Nova SüdSchwerer, traťou a skiroute Schwarzkopf, zjazdovkami Sennihang a Abhenkina a tiež zjazdovkou Sennigrat – tieto všetky dosahujú sklon až 81 percent. Najmä Sennigrat predstavuje vďaka svojej strmej a kľukatej trase neľahkú úlohu aj pre majstrov – vyplavenie adrenalínu je tu zaručené! Označenie „náročné“ si však bezpochyby zaslúžia všetky tamojšie „čierne škorpióny“.

Zisti viac o Silvretta Montafon

 

6. Obertauern – muldy pre najlepších

Varovanie na začiatok: Kto hľadá zjazdovky rovné a hladké ako stôl, mal by si zvoliť iné miesto na lyžovačku. Gamsleiten 2 v stredisku Obertauern v Salzbursku je jedna z najstrmších tratí s muldami v Európe – čierna ako smola so sklonom dosahujúcim 100 percent! Snová príťažlivosť pre najlepších technicky zdatných lyžiarov a snowboardistov. Aj ozajstní preborníci sa zapotia pri zjazde tejto super strmej trasy.

▶ Zisti viac o Obertauern

 

7. Nendaz – skúška odvahy na Mont Fort

Štyri údolia okolo Verbieru, Nendaz a Veysonnaz vytvárajú spoločný lyžiarsky región. Lanovka vás vyvezie až na najvyšší bod v okolí, na Mont Fort – 3.330 m.n.m a odtiaľ sa najodvážnejší lyžiari rútia takmer vertikálne do priepasti – navyše cez ťažké muldy!

▶ Zisti viac o Nendaz

 

8. Bad Kleinkirchheim – prilep sa na zjazdovku

Kultová trať lyžiarskeho Svetového pohára, Franz Klammer Stich v Bad Kleinkirchheim v Korutánsku má sklon až do 80 percent a takisto patrí k najstrmším svahom v Alpách. Na zjazdovke dlhej 3.200 metrov lyžiari prekonávajú výškový rozdiel 842 metrov.

▶ Zisti viac o Bad Kleinkirchheim

 

9. Golm – diabolský zjazd

Trať Diabolo v lyžiarskom stredisku Golm (súčasť oblasti Montafon vo Vorarlbersku) takisto patrí k najstrmším v Alpách. Na lyžiarskych expertov čaká svah so sklonom do 70 percent. Menej skúsení lyžiari by sa tejto zjazdovke mali rozhodne vyhnúť. Kto prekoná veľmi strmý začiatok, môže si vychutnať rezanie oblúkov na nasledujúcom ľahšom úseku trasy.

▶ Zisti viac o Golme

 

10. Serfaus – voľný pád po Direttissima

Aj v rodinnom lyžiarskom stredisku Serfaus-Fiss-Ladis sa nájdu zjazdovky, ktoré majú niečo do seba. Jedna z nich sa volá Direttissima a jej priemerný sklon dosahuje 70 percent. Gravitačná sila pôsobiaca na lyžiarov na vrchole tejto trasy vo výške 2600 metrov sa zdá byť taká silná, že zjazdovka Direttissima sa odporúča iba veľmi skúseným lyžiarom. Nemenej náročný je aj zjazd Kamikaze. Aj keď v lyžiarskych mapách je značená ako ski route, z bezpečnostných dôvodov je tiež upravovaná ratrákmi.

▶ Zisti viac o Serfaus Fiss Ladis

 

Ďalšie extrémne strmé zjazdovky

Naším výčtom desiatich najstrmších tratí nie je ponuka pre zdatných lyžiarov zďaleka vyčerpaná. Pozrite si, ktoré ďalšie extrémne strmé zjazdovky v európskych lyžiarskych strediskách nájdete:

  1. Champéry (Mur de Chavanette/Švajčiarska stena)
  2. Val d´Isére (Pic Blanc, „Le Tunnel“)
  3. Katschberg („Diretissima“)
  4. Hochpustertal („Holzriese“)
  5. Engadin St. Moritz (zjazd z Lagalb)
  6. Madonna di Campiglio (Spinale Direttissima)
  7. Trois Vallées (z Saulire Grand Couloir do Courchevel a GoPro Couloir do Méribel)


 

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.