Kotelnica: Najpopulárnejšie poľské lyžiarske stredisko

Newsroom Sprievodca po strediskách Kotelnica: Najpopulárnejšie poľské lyžiarske stredisko

Bialka Tatranska Kotelnica je jednoznačne najpopulárnejšie lyžiarske stredisko v Poľsku, vhodné hlavne pre rekreačných lyžiarov, rodiny s deťmi a začiatočníkov. Jedno z mála stredísk v strednej Európe, ktoré ponúka ski-in ski-out termálne wellness.

Białka Tatrzańska sa nachádza v poľských Tatrách v blízkosti slovensko-poľskej štátnej hranice (11 km od hraničného priechodu Podspády – Jurgov). Lyžiarsky areál Kotelnica a Bania sa rozprestiera na dvoch vrchoch: Kotelnica Białczańska (957 m.n.m.) a Jankulakowski Wierch (904 m.n.m.).

Celková dĺžka zjazdoviek je 14 km, z toho až 73% sú zjazdovky ľahkej obtiažnosti (modré a zelené). Prepravná kapacita strediska je 18720 osôb za hodinu. Napriek vysokej prepravnej kapacite sa tu v období poľských školských prázdnin vzhľadom na popularitu strediska tvoria veľké rady na lanovky. Tohtoročné jarné prázdniny v Poľsku štartujú už 20.1. a keďže sa tak ako aj u nás prázdninujúce deti po týždni striedajú, celý turnus sa končí až 28.2. Na Slovensku prázdninujú ako prvé deti z Banskobystrického, Žilinského a Trenčianskeho kraja, a to od 17. do 21.2., nasledujú deti z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja (24.-28.2.) a ako posledné si jarné prázdniny užijú deti z Košického a Prešovského kraja (3.-7.2014). Vzhľadom na marcový termín ich voľna si môžu byť takmer isté, že v tom čase rady na vleky v Kotelnici nebudú až také dlhé, alebo možno nebudú vôbec žiadne.

V areáli nájdete dve expresné 6-sedačky, tri 4-sedačky, jednu 3-sedačku a sedem vlekov. Všetky dopravné zariadenia premávajú aj večer, a to až do 22.00 (v mimosezóne do 21.00), zjazdovky sú osvetlené.

[[ots-media id=150093]]

Skipas zakúpený v stredisku platí aj v areáloch Jurgov – HawrańBiałka Tatrzańska – KaniówkaBiałka Tatrzańska –LitwinkaKoziniec a Kluszkowce – Czorsztyn Ski.

Stredisko má dva prístupy. Hlavné parkovisko je pri nástupnej stanici lanoviek a termálnom centre v Białke Tatrzańskej. Zo Ždiaru a Podspádov je najbližšie. Nájdete tu tiež celý komplex doplnkových služieb od požičovní a servisov až po lyžiarske školy.

Druhé, menšie parkovisko je na Jankulakowskom wierchu pri hornej stanici jednej z lanoviek. Oplatí sa pre tých, čo sú ubytovaní v Tatranskej Bukovine.

V zimnej sezóne 2014/15 pripravuje stredisko ďalšie rozšírenie „na zelenej lúke“. Pribudnú dve nové expresné 6-sedačky so zjazdovkami, prostredníctvom ktorých sa zrealizuje prepojenie so strediskom Białka Tatrzańska – Kaniówka. V strednodobom hľadisku je plánované prepojenie celého komplexu so strediskom Rusiń Ski v Tatranskej Bukovine.

[[ots-photos]]

Terma Białka

Termálny aquapark Terma Białka nájdete priamo pri dojazde zjazdoviek v Białke Tatrzańskej – Kotelnici. Aquapark je rozdelený na niekoľko zón. V hlučnej zóne je 5 bazénov, v tichej zóne sú 3 bazény a vo vitálnom svete je 5 sáun a 2 bazény. Nechýba niekoľko reštaurácií a barov. Vstup je možné zakúpiť na jednotlivé zóny samostatne, ako i do všetkých zón naraz. All inclusive vstup s platnosťou 3,5 hodiny stojí 65 až 85 zlotých (16 až 20 eur) v závislosti od sezóny.

 

Pozrite si tiež:

Snehové podmienky

Webkamery

Mapa zjazdoviek

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.