Kupujeme prilbu: Ako si správne vybrať lyžiarsku helmu?

Newsroom Ako vyberať výstroj Kupujeme prilbu: Ako si správne vybrať lyžiarsku helmu?

Výber správnej lyžiarskej prilby závisí od mnohých faktorov. OnTheSnow pre vás zostavilo najdôležitejšie body, ktorými by ste sa pri nákupe prilby mali riadiť.

OnTheSnow

Lyžiarska prilba by mala byť súčasťou správneho lyžiarskeho výstroja, hoci na Slovensku je od roku 2015 povinná iba pre lyžiarov mladších ako 15 rokov. Túto povinnosť ustanovuje od 15. novembra 2015 zákon č. 274/2015 o Horskej záchrannej službe. Paragraf §8a, ktorý upravuje povinnosti osoby na lyžiarskej trati, stanovuje v článku (6), že „lyžiar mladší ako 15 rokov je povinný na lyžiarskej trati chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou.“ Mať lyžiarsku prilbu by však mala byť samozrejmosť pre všetkých lyžiarov bez rozdielu veku!

Okrem najdôležitejšieho faktoru, pre ktorý by ste helmu mali používať rovnako automaticky ako lyžiarske rukavice, teda faktora bezpečnosti, ide aj o komfort a vlastné pohodlie pri lyžovaní. Prilba vás totiž chráni pred chladom a vetrom. Ale ako si vybrať tú správnu? A ako spoznať, či vám vybraná helma dobre sedí?

Ak chcete nájsť zodpovedajúcu lyžiarsku prilbu, potrebujete najskôr poznať obvod svojej vlastnej hlavy. Merajte ju asi centimeter nad obočím. Nasledujúca tabuľka ukazuje výpočet obvodu hlavy v cm pre štandardné veľkosti prilieb.

 Rozmer XXXS XXS XS S M L XL XXL
Obvod hlavy49-50 cm51-52 cm53-54 cm55-56 cm57-58 cm59-60 cm61-62 cm63-64 cm

 

Berte do úvahy veľkosť aj tvar

 

Prilba musí dobre sedieť, aby splnila svoje základné funkcie, teda dodala bezpečie aj pohodlie vašej hlave. Dobrá prilba by mala držať na hlave aj bez zapnutej pásky pod bradou. To znamená, že by sa nemala príliš posúvať, keď zatrasieme hlavou. Najlepšie je začať s väčšou veľkosťou prilby a potom prípadne vyskúšať menšiu veľkosť. Ak skúsite posunúť prilbu do strany a ona vám neskĺzne po vlasoch na bok, ale zostane takmer bez pohnutia na mieste a napína vám kožu, potom ste práve našli správnu veľkosť!

Keď už si vyberiete helmu, ktorú si chcete kúpiť, neponáhľajte a vyhraďte si ešte trochu času na testovanie. Nasaďte si prilbu a pochodujte v nej pár minút po obchode, aby ste sa uistili, že vás prilba nikde netlačí. Ak vám začne byť prilba nepohodlná, snažte sa nájsť inú, vhodnejšiu prilbu.

 

Podbradník

 

Ideálne podbradníky majú špeciálnu mäkkú výstielku a to aj na spone! Pre nastavenie správnej dĺžky pásku odporúčame túto mäkkú výstelku vybrať a zmenšiť obvod pásku, aby prilbu dobre pridržiaval. Nesmiete ale pásik príliš utiahnuť, aby ste mohli dýchať, prehĺtať aj hýbať hlavou. Až po tejto úprave dajte ochrannú výstelku naspäť.

Pre pohodlné nosenie prilby je veľmi dôležité aj samotné zapínanie. Aby ste sa uistili, či je prilba vhodná aj pre použitie v teréne, skúste si ju upevniť v rukaviciach. Ak zistíte už v obchode, že to je príliš ťažké alebo zložité, o to horšie vám to pôjde na svahu v mraze, vetre alebo s omrznutými rukami.

 

Nezabudnite na okuliare

 

Pri kúpe prilby treba pamätať aj na ochranu očí. Lyžiarske okuliare by mali byť vždy kompatibilné s prilbou, to znamená, že tieto dva komponenty by sa mali jednoznačne dopĺňať. A to nielen farebne, ale predovšetkým tvarovo! Rám okuliarov musí zodpovedať tvaru helmy a medzi okuliarmi a helmou by mala byť len úzka medzera, aby ste mali dobre chránené čelo a dutiny pred mrazom a vetrom. Okrem toho šírka upevnenia na zadnej strane helmy by mala zodpovedať šírke pásku okuliarov, ktorý má držať.

 

Konštrukcia prilby

 

Prilba sa v podstate skladá z dvoch vrstiev . Vonkajšia, tvrdá škrupina a vnútorná, mäkká vrstva, ktorá má za úlohu absorbovať energiu pri náraze.

Existujú dve technológie konštrukcie helmy: in mould a Hardshell. Helmy vyrobené technológiou in mould majú obe vrstvy v podstate spojené, do vonkajšej tvrdej vrstvy je vstrekovaný extrudovaný polystyrén . Tým vzniká veľmi ľahká helma, ktorá však nedopraje príliš možností pre odvetrávanie. Obyčajne sú však prilby vyrobené technológiou in mould cenovo dostupnejšie.

Prilby vyrobené technológiou Hardshell majú vonkajší plášť z uhlíka (čiastočne posilnený kevlarom) alebo ABS, čiže polyméru akrylonitryl-butadién-styrénu. Vnútorná vrstva je opäť tvorená extrudovaným polystyrénom. Vďaka použitiu dvoch rôznych, vzájomne prepojených vrstiev vznikajú miesta, kam môže byť integrované účinné vetranie. Helmy vytvorené technológiou Hardshell ale majú o niečo väčšiu hmotnosť.

Vyrábajú sa tiež prilby hybridné, ktoré kombinujú výhody oboch technológií.

 

Prilby pre ženy

 

Z hľadiska konštrukcie sa prilby pre ženy nijako nelíšia. Okrem farby, čo je ale druhoradá záležitosť, je snáď jediným rozdielom spôsob vykrojenia prilby v zadnej časti – to pre dlhovlasé lyžiarky a ich copy.

 

Čomu by ste vždy mali venovať pozornosť pri nákupe helmy?

 

Ako je uvedené vyššie, dôležitá je nielen vložka vnútri prilby, ale tiež výstielka podbradníku a najmä spony. Ideálne je, ak je ochranný materiál odnímateľný, to pre možnosť pravidelného čistenia.

Vetracie otvory by mali umožňovať individuálne nastavenie a tiež úplné uzavretie, aby ste sa mohli chrániť v prípade veľmi nízkych teplôt alebo silného vetra.

 

Meniť prilbu po páde?

 

Zvyčajne sa odporúča helmu po vážnom páde vymeniť, najmä ak došlo k úderu do hlavy. V prípade prilieb s technológiou in mould dôjde po pádoch takmer vždy k ich deformácii, a teda výmena helmy je bezpodmienečne nutná. Prilby vyrobené technológiou Hardshell vďaka svojej konštrukcii sú schopné rozložiť vonkajšiu silu nárazu po celej helme, takže k deformácii zvyčajne nedochádza. Určite ale odporúčame po silnom náraze konzultovať ďalšie použitie prilby so špecializovaným predajcom.

Stále však platí, že prilbu by ste mali meniť každé tri roky, maximálne každých päť rokov, a to bez ohľadu na to, či k nejakému nárazu došlo alebo nie.

 

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.