Kupujeme lyžiarske okuliare: Ako si správne vybrať

Newsroom Ako vyberať výstroj Kupujeme lyžiarske okuliare: Ako si správne vybrať

Okrem poriadnych lyží, lyžiarok a vhodného oblečenia však do vašej kompletnej lyžiarskej výstroje patrí ešte jeden doplnok, ktorý hrá nesmierne dôležitú úlohu: lyžiarske okuliare! Na čo sa zamerať pri kúpe lyžiarskych okuliarov, to vám vysvetlíme v tomto článku.

 

Okuliare musia dobre sadnúť

Najdôležitejšie na lyžiarskych okuliaroch je, ako vám padnú: Rám musí byť rovnomerne rozložený na tvári a nemal by vás nikde tlačiť, najmä nie na nose! Okuliare totiž budú vplývať na dýchanie, akékoľvek obmedzenie má preto nepríjemné dlhodobé následky.

Vyberajte kvalitné okuliare

Kvalita je pri okuliaroch samozrejme dôležitá. Pri kúpe okuliarov by ste mali vychádzať z nasledovných bodov:

► UV ochrana: Je veľmi dôležitá najmä na horách! Okrem UVA, UVB a UVC, by dobré lyžiarske okuliare mali mať aj zložku, ktorá tlmí modrú časť farebného spektra.

► Pevnosť rámu a odolnosť zorníkov proti nárazu: Rám zorníkov by mal poskytovať dostatočnú ochranu očí pred neočakávanými prekážkami, ktoré vám prídu do cesty, zorníky by nemali prasknúť a mali by byť v rámu dobre uchytené.

► Odvetrávanie a ochrana proti zahmlievaniu zorníkov: antifog – povlak zorníkov, ktorý zabezpečuje jasný a vynikajúci výhľad, spolu so správnym odvetrávaním, ktoré by ste mali vyberať v prvom rade podľa toho, ako veľa sa zvyčajne pri lyžovaní potíte. Vetracie otvory by mali zabezpečovať dobré odvetrávanie bez toho, aby ste pociťovali príliš veľký „prievan“. Umiestnenie ventilačných otvorov je tiež veľmi doležité.

► Zorné pole: Dobrý výhľad hrá pri lyžovačke jednoznačne rozhodujúcu úlohu! Pri výbere lyžiarskych okuliarov by ste mali vyskúšať viacero typov, aby ste získali predstavu o tom, ktoré vám poskytujú ten najlepší výhľad.

Kompatibilita okuliarov s prilbou

Ďalší dôležitý faktor, na ktorý by ste sa mali zamerať, je kompatibilita s prilbou – rám musí k prilbe pasovať, medzi okuliarmi a prilbou by nemal byť príliš veľký priestor, a okuliare by vám mali stále držať rovnomerne na tvári. Bočné silikonové pruženky by mali brániť pošmýknutiu okuliarov. V ideálnom prípade by ste mali kupovať lyžiarske okuliare spolu s prilbou (alebo naopak). V optimálnom prípade si svoju prilbu zoberiete so sebou, keď pôjdete vyberať okuliare, aby ste mali istotu, že si tieto dva dôležité prvky vašej výstroje budú rozumieť.

Lyžiarske okuliare pre tých, ktorí majú okuliare

V súčasnosti už sa samozrejme dajú kúpiť aj lyžiarske okuliare prispôsobené pre ľudí s dioptrickými okuliarmi. Tí potom môžu mať naraz obidvoje. Tento typ lyžiarskych okuliarov je o čosi väčší a zväčša v ich rámu a v pene nájdete bočné drážky, do ktorých postrannice dioptrických okuliarov dobre zapadnú.

Zásady pre výber správnych okuliarov

Aj keď ste si možno už aj vybrali okuliare, ktoré sa vám páčia, presvedčte sa aj o tom, či vám dobre pasujú. Nasaďte si ich a skúste zakrútiť hlavou do všetkých strán (aj intenzívnejšie pohyby sú žiaduce) – okuliare by mali stále držať na mieste, nešmýkať a neotláčať tvár. Ak kupujete okuliare bez prilby, presvedčte sa, či čelenka aj pruženky sú nastaviteľné na rôzne dĺžky a že spona pruženky nebude zavadzať spone na vašej prilbe. Všeobecne platí, že keď stojíte v obchode a vyberáte lyžiarske okuliare, mali by ste dať na svoje pocity – pokiaľ okuliare nevnímate jednoznačne ako pohodlné, nekupujte ich – bez ohľadu na to, aký pekný dizajn majú.

 

Aké lyžiarske okuliare sa dajú kúpiť?

Existujú kritériá, v ktorých sa jednotlivé lyžiarske okuliare od seba odlišujú:

 Veľkosť: stručne povedané, existujú tri veľkosti, pre veľké, stredné a malé tváre. Ak máte zlú veľkosť, okuliare vám nedržia alebo vás tlačia, máte obmedzený výhľad alebo otlačený nos.

 Komfort: Dôležitá vec: Okuliare by mali byť jednoduché, rám musí dobre pasovať k tvári a tvárová pena by mala byť z mäkkého flízu.

 Zorníky: Existujú cylindrické aj sférické typy zorníkov, tie sférické môžu byť zakrivené aj z obidvoch strán. Sférické majú jednoznačne lepšiu optiku, sú však drahšie.

► Lyžiarske okuliare s výmennými zorníkmi: Veľa značiek lyžiarskych okuliarov teraz ponúka typy s výmennými zorníkmi. Užitočná vec, lebo môžete vymeniť zorníky podľa zrovna prevažujúcich svetelných podmienok. Veď aj vám sa môže stať, že lyžujete ešte za rannej hmly a neskôr za jasného slnka – a mať pritiom na sebe stále rovnaké okuliare môže byť nepohodlné. Každý druh vymeniteľných zorníkov prináša optimálnu povrchovú úpravu s ohľadom na určité podmienky (hmla, slnko, tlmenie modrej zložky spektra, pridanie žlutej zložky a podobne), ich použitím dosiahnete optimálneho kontrastu, ostrých obrysov a dobrého výhľadu, čo napomáha väčšej bezpečnosti.

Rôzne farby zorníkov a ich význam

Rôzne farby zorníkov majú isto zmysel, avšak líšia sa od značky k značke, lebo každý výrobca používa iné kombinácie zrkadlenia alebo polarizačný filter. Kým väčšina značiek odporúča používať špeciálne zorníky na konkrétny typ počasia a svetelnych podmienok, napokon je to vždy vec vkusu kupujúceho.

Údržba lyžiarskych okuliarov

Ak máte sklá okuliarov zvnútra mokré, nemali by ste ich nikdy čistiť handrou či vreckovkou – mohli by ste tak zničiť vrstvu proti zahmlievaniu – a v konečnom dôsledku aj okuliare. Najlepšie, čo môžete urobiť, je dať okuliare usušit na teplé miesto. Ak máte k dispozícii špeciálnu handričku na okuliare, ktorá nepúšťa vlákna (často býva súčasťou púzdra na okuliare), môžete ju na osušenie zorníkov použiť.

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.