Kupujeme lyžiarky: Ako si správne vybrať lyžiarsku obuv

Newsroom Ako vyberať výstroj Kupujeme lyžiarky: Ako si správne vybrať lyžiarsku obuv

Rady nových lyžiarok na regále v obchode pôsobia parádnym dojmom. Ako však vybrať správny pár, ktorý vám nepokazí dovolenku škrupinou, ktorá vám bude tlačiť do členka? Podelíme sa o niekoľko dôležitých tipov a trikov, ktoré vám pomôžu pri správnom výbere.

OnTheSnow

 

Prečo je veľkosť lyžiarskej topánky dôležitá?

Lyžiarska topánka, ako prvok spájajúci lyžiara s lyžou, je kľúčovým prvkom výbavy. Pri kúpe lyžiarskej obuvi položíte základy perfektnej lyžovačky. Vhodná lyžiarska topánka je pohodlná, dobre drží nohu a prenáša silu a kontrolné impulzy z lyžiara priamo na lyžu. Skutočne stojí za to venovať čas tomu, aby ste si vybrali správnu lyžiarsku obuv a jej správnu veľkosť!

Lyžiarske topánky musia perfektne sedieť. Prenášajú silu nôh na lyže – čím lepšie topánky „sadnú“ na chodidlá, tým lepšie dokážeme lyže ovládať. Príliš mäkké, príliš veľké topánky, alebo také, v ktorých je noha nestabilná, nielenže znižujú pôžitok z jazdy, ale tiež zvyšujú riziko pádov a zranení.

„Ak topánky nesedia, zapnem si ich pevnejšie,“ myslia si niektorí ľudia. Bohužiaľ, toto je nesprávny predpoklad. Príliš tesné upnutie obuvi spôsobuje, že je noha príliš utiahnutá – v dôsledku toho chodidlá bolia a mrznú. Táto ľudová múdrosť je žiaľ však veľmi rozšírená. Výsledkom je, ako hovorí Robert Psiuk, manažér značky Lange, že zhruba 90 percent lyžiarov obúva veľké topánky.

 

Ako si vybrať veľkosť lyžiarskej topánky?

Či už ide o pánske, dámske alebo detské zjazdové topánky, začiatočníkov alebo skúsených lyžiarov, nájdenie správnej veľkosti je najdôležitejšie. Ako teda zistíte svoju veľkosť?

Najlepšie je jednoducho zmerať nohu. V špecializovanej predajni lyží je to štandardný postup, ktorým sa začína hľadanie správneho páru. Merať by sa však mala nielen dĺžka, ale aj šírka chodidla. Vďaka tomu vám bude môcť predajca odporučiť úzke lyžiarky (ak máte obzvlášť úzku nohu) alebo naopak široké modely určené špeciálne pre širokú nohu. Šírka predkolenia menšia ako 98 mm sa považuje za úzku, nohy široké asi 100 mm sa považujú za stredné, od 102 mm vyššie sú široké. Dôležité! Merania by sa mali vykonávať pri každom nákupe nových lyžiarskych topánok, pretože veľkosť a tvar vašich nôh sa môžu časom meniť.

Ako si správne vybrať lyžiarske topánky
Kompetentný predajca nám zmeria nielen dĺžku chodidla, ale aj jeho šírku. Foto: Atomic

 

Čo je to systém Mondopoint (MP)?

Mondopoint, Mondo alebo niekedy skrátene MP je štandardizovaný systém veľkosti lyžiarskych topánok, ktorý sa týka dĺžky chodidla v centimetroch. Meranie je možné vykonávať aj nezávisle bez použitia špecializovaných prístrojov. Tu je diagram, ako určiť vlastnú veľkosť obuvi na stupnici MP:

1. Položte nohu v lyžiarskych ponožkách na papier.
2. Obkreslite chodidlo, ceruzku pritom držte zvisle nadol.
3. Zmerajte dĺžku chodidla od päty po špičku prstov.
4. K výsledku pripočítajte 5 milimetrov a zaokrúhlite na ďalšie vyššie číslo MP.

Rozmery Mondopoint sú dostupné v intervaloch po 5 mm, tj. 25; 25,5; 26; 26,5 atď. Skelety lyžiarskych topánok spravidla podporujú dve veľkosti Mondopointu. Napríklad topánky MP 27 a 27,5 majú rovnakú škrupinu. Na umiestnenie stredných veľkostí výrobcovia zvyčajne používajú dve rôzne vložky (jednu hrubšiu a jednu tenšiu). Atomic zase poskytuje tzv nastavovač veľkosti, ktorý je možné umiestniť pod stielku.

Spýtajte sa sami seba, na aké disciplíny a ako často chcete nové topánky využívať. Napríklad je zbytočné kúpiť si skialpové lyžiarky, pokiaľ sa na skialp vyberiete dva krát ročne, pretože na zjazdovkách môžete svoj výber oľutovať. V tomto prípade uprednostnite univerzálnosť: dobrým kompromisom vyzerajú byť kvalitné freeridové lyžiarky.

 

Ako vyskúšať lyžiarky?

Mali by ste pamätať na to, že noha sa počas dňa zväčšuje až o polovicu, pretože krvné a lymfatické cievy sa rozširujú. Topánky by ste si preto mali vyskúšať ráno alebo napoludnie. Zaujímavosť: po dvoch alebo troch dňoch na svahu sa aj topánky zväčšia – niekedy aj o pol čísla.

Ideálne je vyskúšať si topánky s ponožkami, v ktorých mienite lyžovať – najlepšie funkčné, určené na lyžovanie. Také sú navyše polstrované v oblastiach náchylných na tlak a odreniny a dobre sajú pot. Nemali by ste však kupovať topánky vo veľmi hrubých ponožkách, pretože, ako sme už spomínali, samotná obuv sa po krátkom čase tiež trochu roztiahne.

 

Ako správne zapnúť lyžiarky?

Po vložení nohy do obuvi (najľahšie sa to robí v stoji) niekoľkokrát udierajte zadnou časťou obuvi o zem, aby bola päta čo najďalej dozadu do zvršku, kde je miesto. Potom pracku jednu po druhej zapíname v nasledujúcom poradí:

  • ako prvú zapíname spodnú sponu na skeletu
  • potom zapneme hornú sponu na skeletu (potom dotiahneme prvú sponu pevnejšie)
  • keď sú spony na skelete zapnuté, zapnite pracky na nohe – najskôr druhú spredu, potom prvú
  • nakoniec zapnite remienok na suchý zips v hornej časti skeletu.

Je dôležité, aby po zapnutí topánka v žiadnom mieste netlačila, ale stále pevne objímala nohu. Hlavne päta a priehlavok musia byť v topánke pevne usadené. Ak sa päta dvíha alebo sa posúva nabok, topánky zjavne dobre nesedia. Ak vyskúšame rovnaký model obuvi, ale o niečo menší, a ukáže sa, že tentoraz nemáme dostatok miesta na prsty na nohách, znamená to, že tento model sa jednoducho nehodí k našej nohe.

 

Čo je flex a na čo slúži?

Hodnota flex je ukazovateľom tvrdosti lyžiarok, konkrétne ich skeletu. Čím vyššia je hodnota, tým väčšia je opora holene. Vyšší flex teda znamená lepšiu kontrolu lyží, ale aj menší rozsah pohybu v členkovom kĺbe a menšie pohodlie nôh. Hmotnosť, ako aj zručnosť a štýl jazdy lyžiara zohrávajú pri výbere správneho flexu dôležitú úlohu. Čím ťažší je lyžiar, čím má zručnejší a športovejší štýl lyžovania, tým väčší flex by mal uprednostniť.

Stupnica tvrdosti lyžiarskych topánok:

  • začínajúci lyžiari, ľudia s nízkou hmotnosťou: flex 50-80
  • stredne pokročilí lyžiari, ťažší muži: flex 80-100
  • pokročilí lyžiari: flex 100-130
  • pretekári: flex 130-170 a vyšší

 

Koľko času by ste mali stráviť skúšaním lyžiarok?

Aby ste zhodnotili, či vám topánka dobre sedí, musíte v členkovom kĺbe trochu pokrčiť nohy a pohybovať kolenom v rôznych smeroch. Tiež je potrebné chodiť po obchode aspoň 20, najlepšie 30 minút, obutý v topánkach. Iba tak môžete zistiť, či topánka sedí alebo nie. Na nákup obuvi si preto musíme naplánovať veľa času. Tiež, ak nadobudneme dojem, že predávajúci nie je odborník, radšej si nájdeme iný obchod. Kompetentný obchodník nám starostlivo zmeria chodidlá, ale bude venovať pozornosť aj ich individuálnym vlastnostiam, ako sú vysoké priehlavky, široké lýtka atď.
Pamätajte si, že na zle vybrané lyže si nakoniec zvykneme, bolesť chodidiel v nevhodných topánkach nám však bude stále pripomínať nesprávny nákup.

 

Na čo pamätať po nákupe lyžiarok

Keď sa už rozhodnete pre nový pár, nemali by ste lyžiarky nechať v pivnici do prvého dňa lyžovania. Najlepšie je zvyknúť si na nové lyžiarky doma. Nikto nechce začať dlho očakávanú dovolenku a po prvom dni cítiť bolesť spôsobenú novými topánkami. Tým, že si po niekoľko dní večer obujete lyžiarky, pevne ich zapnete a necháte hodinu na nohách, vyhnete sa akýmkoľvek prekvapeniam. Medzitým môžete variť, čítať alebo len stáť a presúvať váhu spredu dozadu. Pohybujte prstami čo najviac a v nových topánkach buďte čo najaktívnejší. To umožňuje, aby sa vložka prispôsobila tvaru vašich chodidiel predtým, ako bude na svahoch vystavená skutočne veľkej námahe.

Ako si správne vybrať lyžiarsku obuv
Ako si správne vybrať lyžiarsku obuv

Najdôležitejšie typy lyžiarskych topánok – prehľad

Komfort: pohodlná, mäkká a teplá obuv pre začiatočníkov alebo pre tých, ktorí uprednostňujú hladkú jazdu. Mäkký skelet však sťažuje prenos sily z nohy na lyžu.

Allround: obľúbená topánka pre pokročilých alebo ťažších lyžiarov. Sú kompromisom medzi pohodlím nosenia a funkciami ovplyvňujúcimi ovládanie lyží. Vložka je v nich relatívne pohodlná, ale skelet je o niečo tvrdší – majú vyšší flex.

Race (pretekárske): tuhý skelet čulo reaguje na povely a bezodkladne prenáša silu nohy na lyže. Čím je topánka tvrdšia, tým je tenšia podšívka vložky. Extrémne vysoký flex robí tieto topánky veľmi nepohodlnými. Pretekári Svetového pohára v alpskom lyžovaní si obúvajú topánky len krátko pred štartom a potom si ich vyzúvajú. Nikto v týchto topánkach nevydržal lyžovať celý deň.

Freeride / Freestyle: V tejto kategórii je flex opäť dosť nízky. Mäkká škrupina je navrhnutá tak, aby zvýšila rozsah pohybu chodidla v topánke a absorbovala silné nárazy a vibrácie, čím šetrí kosti a kĺby lyžiara.

Skialpinistické topánky: uľahčujú pohyb na lyžiach pri vašich skialpinistických túrach. Vysoká rotácia manžety znamená predĺženie kroku, čo tiež šetrí energiu. Dôležitou vlastnosťou je ich minimálna hmotnosť. Tieto topánky však musia tiež dobre držať nohu, aby sa lyžiar mohol bezpečne šmýkať v teréne na akomkoľvek type snehu.

Dámske: prispôsobené ženskej anatómii: úzky, mäkký skelet, nižšia manžeta, úzka päta. Okrem toho sú samozrejme maximálne teplé a majú nízky flex.

 

Aj tieto naše články sú obľúbené a patria k najčítanejším:

Ako si správne vybrať nové lyže

Ako správne vybrať dĺžku detských lyží

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.