Kupujeme lyže: Ako si správne vybrať

Newsroom Ako vyberať výstroj Kupujeme lyže: Ako si správne vybrať

Čas zapnúť si lyže je už pomaly tu! Rozhodli ste sa investovať do nových lyží? Vďaka čoraz väčšej ponuke reálne hrozí, že sa medzi regálmi obchodov stratíte, pokiaľ by nablízku nebol profesionálny predajca. OnTheSnow.sk vám ponúka niekoľko rád, aby ste sa vedeli lepšie zorientovať a urobiť ideálny výber.

 

Ako si vybrať lyže?

Komfort, pôžitok, bezpečnosť, pokrok… to sú charakteristiky, ktoré pri používaní lyží očakávame. Keď je treba v obchode vybrať nový pár, bez vyskúšania v reálnych podmienkach to nie je ľahké! Našťastie, s rozvojom technológií už dnes neexistujú zlé lyže, len lyže prispôsobené lyžiarom rôzneho typu. Určiť svoj „typ lyžiara“ je nevyhnutné, aby ste si mohli zvoliť ideálny pár.

Typ lyžiara definujeme niekoľkými kritériami: úroveň techniky a pravidelnosť lyžovania, disciplína/použitie a pohlavie, výška a váha lyžiara.

 

Pre výber správnych lyží určite svoju techniku lyžovania

Začiatočník/čka:

Ešte nikdy ste nelyžovali, alebo ste lyžovali málo. Základné pohyby na lyžiach sú pre vás výzvou a učíte sa prvé oblúky v pomalej rýchlosti na ľahkých (modrých) zjazdovkách.

Odporúčané lyže: nenáročné, cenovo dostupné a tolerantné.

 

Stredne pokročilý/a:

Lyžujete rekreačne (jeden až dva týždne ročne), viete robiť oblúky v strednej rýchlosti a zlyžujete všetky zjazdovky v strediskách. Chceli by ste sa dostať ešte ďalej, aby ste lepšie zdolávali veľké rýchlosti.

Odporúčané lyže: komfortné a evolutívne.

 

Pokročilý/á:

Lyžujete už niekoľko rokov a žiadna zjazdovka vám neodolá! Všade prechádzate s istotou, na zjazdovkách či na ich kraji. Ovládate paralelné oblúky, striedanie polomerov a začínate si skutočne vychutnávať carving.

Odporúčané lyže: komfortné a výkonné.

 

Expert:

Oblúky akéhokoľvek typu nie sú pre vás na zjazdovkách problémom ani pri vysokej rýchlosti, viete perfektne carvovať. Mimo zjazdoviek jazdíte bez problémov na všetkých typoch snehu a lyžujete s kontrolou a plynulo.

Odporúčané lyže: veľmi výkonné až exkluzívne.

Pre lepšiu názornosť si pozrite návodné video, v ktorom vám česká profi lyžiarka Klára Křížová ukáže, ako si vybrať správne lyže:

 

Pre správny výber lyží určite, v akých terénoch chcete lyžovať

Lyže rozdeľujeme na niekoľko kategórií podľa toho, v akom teréne ich chcete použiť. Tu sú rôzne profily lyžiarov, aby ste vedeli, kde sa zaradiť. Jeden trend je však značný pri všetkých výrobcoch – univerzálnosť!

Na zjazdovky

Pre adeptov na presnosť a výkonnosť na upravovaných zjazdovkách alebo pre rekreačných lyžiarov, ktorí chcú komfortne objaviť všetky zjazdovky v jednotlivých strediskách.

Odporúčané lyže: v oblasti viazania kvôli lepšej reakčnosti úzke, pomerne široké špičky pre lepší štart do oblúka a krátka dĺžka pre zníženie vibrácií.

 

All Mountain

Pre milovníkov snehu vo všetkých podobách. Tvrdý, mäkký, prašanový… chcete si dopriať radosť na zjazdovkách ako aj mimo nich.

Odporúčané lyže: ľahké lyže, komfortné a bezpečné vo všetkých terénoch. Priemerná šírka v oblasti viazania by mala byť okolo 80 mm. V porovnaní s lyžami na zjazdovky môže byť špička o niečo dlhšia kvôli lepšej reakcii na mäkkom snehu. Rádius by mal byť dobre vyvážený pre striedanie kratších a dlhších oblúkov.

 

Freeride

Pre prašanových maniakov, ktorí väčšinu dňa strávia mimo zjazdoviek hľadaním nedotknutého snehu, a ktorí sledujú najbližšie snehové zrážky s obrovskou nedočkavosťou.

Odporúčané lyže: lyže s veľkorysými rozmermi. Široké v oblasti pod viazaním (nad 90 mm) a dlhá a široká špička pre jazdu v prašane.

Freestyle

Pre nadšencov do snowparkov, ktorí radi skáču a skúšajú nové a nové triky na kickeroch či railoch a tiež na všetkých využiteľných miestach na okrajoch zjazdoviek.

Odporúčané lyže: lyže so zdvihnutou špičkou aj pätou, pre možnosť lyžovania dopredu aj dozadu (normal a switch), ľahké a odolné, ale tiež všestranné na pohodové lyžovanie na zjazdovkách.

 

Posledné kritérium pri výbere vašich lyží

Okrem dvoch predošlých parametrov tu je aj jedno oveľa osobnejšie kritérium: pohlavie, váha a výška lyžiara sú tiež rozhodujúce pri výbere lyží.

Pohlavie

Dnes nájdeme v obchodoch modelové rady určené pre mužov a ženy, ale aj výhradne len pre ženy. Výrobcovia prispôsobujú niektoré vlastnosti lyží práve ženám, napríklad váhu.

Výška

Výška lyží závisí od výšky lyžiara a terénov, na ktorých chce jazdiť. Vo všeobecnosti si pre freeridové lyže vyberieme lyže približne rovnako dlhé ako je naša výška. Na zjazdovky, all mountain a freestyle sú ideálne lyže o 10 až 15 cm kratšie než je vaša výška.

Váha

Od váhy lyžiara závisia reakčné schopnosti. Pokiaľ si ľahký lyžiar vyberie lyže s vysokou flexiou, teda príliš tvrdé, nevychutná si plne ich kvalitu. A naopak, ťažký lyžiar bude mať na lyžiach s nízkou flexiou pocit lyžovačky „bez života“. Samozrejme, každý si môže vybrať aj podľa toho, akým štýlom sa pohybuje: športovo a agresívne, alebo skôr rekreačne.

 

Ďalšie rady pri výbere lyží

Okrem týchto troch kritérií môžu pokročilejší lyžiari svoje rozhodnutie podmieniť aj technickými charakteristikami lyží. Materiál a výrobné procesy lyží za ostatné roky neskutočne napredujú.

Materiál

Materiály, z ktorých sa lyža skladá, sa diverzifikovali v hone za výkonnosťou a čo najnižšou váhou. Nájdeme tu rôzne typy driev v jadre či novátorské konštrukcie (titanové vrstvy, výstuže optickými vláknami…). Trendom je aj znižovanie ekologického zaťaženia pri výrobe lyží (použitie bambusu, prírodnej živice…).

Technológia

Rocker“ revolúcia totálne prevrátila naruby modelové rady lyží. Lyže rocker majú nadvihnutú špičku a/alebo pätu. Inovácia spočiatku vyhradená pre freeridové lyže (zlepšujúca držanie v prašane) sa rozšírila aj do segmentu on-piste lyží, kde rocker pomáha pri vykrajovaní oblúkov.

Po prečítaní tohto článku by ste sa pri výbere nových lyží mali v obchode lepšie zorientovať. Aby ste si však boli úplne istí svojim výberom, najlepšie čo môžete urobiť je testovať lyže priamo na snehu.

Zdieľaj:
Copyright © 1995-2024  Mountain News LLC.  All rights reserved.